Pupavovy med

Pupavovy med

Agneška
08.11.2017
20:17
Ahojte gazdinky. Robili ste tento rok pupavovy med? Aký máte recept až pripravím na budúci rok.
David
23.01.2018
22:48

presne tak. Pupavovy med je dost silny alergen a mnoho ludi o tom ani len nevie. Takze neprehanajte to s nim

Gombik
11.11.2017
00:38

Inak dávajte naň pozor je to dosť veľký alergén !

Lucia
09.11.2017
14:50

500 kvetov púpavy 2l vody 2kg cukru 2 citróny Vyhliadneme si miesto, kde rastie krásna púpava (čo najďalej od ciest, aby neboli zaprášené od áut). Nazbierame si 500 kusov kvetov aj so zelenou hlavičkou, bez stopiek.

Oprášime od mravčekov, ja ich neumývam, lebo sa tým vymýva peľ. Doma kvety vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme citróny nakrájané na kúsky a dáme variť. Doba varenia by mala trvať asi 15 minút.

Odstavíme, necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hod. Na druhý deň precedíme cez gázu, pridáme cukor a varíme. Najskôr asi pol hodinu na silnom plameni a za občasného miešania, potom stíšime plameň a ešte varíme asi 40–50 min. pomaly. Občas premiešame.

Priebežne kontrolujeme hustotu a varíme tak dlho, až kým nedosiahneme takú hustotu, akú chceme.

Hotový med plním do suchých pohárov, zavriem a obrátim hore dnom a nechám stáť do druhého dňa.

Je to nádherná vôňa keď sa varí, prevoňaný je celý dom a robievam vždy dve dávky. Tento istý recept používam aj na med z bazových kvetov.

Juraška
08.11.2017
22:11

Na jarnej lúke si natrháme hlavičky púpavy – bez stopiek. Doma ich v nádobe opláchneme a dáme do hrnca. Pridáme 1,5 litra vody a 2 citróny, ktoré sú dôkladne umyté a nakrájané na kolieska. Povaríme 15 minút a odstavíme na 24 hodín. Na druhý deň preveríme zmes cez gázu. Čistú šťavu dáme do hrnca, kde pridáme 1,5 kg cukru. Necháme variť 2 hodiny. Keď sa voda odparí, všetko nalejeme do pohárov.

Pridať odpoveď