pestovanie bez orania


bezorbové pestovanie
Zdroj: Charles Dowding

Môže menej práce znamenať väčšiu úrodu?

Malí záhradkári sa tradične spoliehajú na orbu alebo prevracanie pôdy rýľovaním na to aby sa zbavili buriny, prekyprili pôdu, zapracovali hnojivo a uľahčili si výsadbu plodín. Takáto kultivácia pôdy zároveň urýchľuje aj rozklad zbytkov rastlín, burín a iného organického materiálu. Orba je využívaná po tisícročia a väčšina ľudí nepozná inú alternatívu.

Oraním sa však narušuje symbiotický vzťah medzi vrchnou vrstvou pôdy a mikroorganizmami nachádzajúcimi sa pod ňou, čo negatívne ovplyvňuje zdravú štruktúru pôdy. Prevracanie vrchnej vrstvy pôdy s jej spodnejšími vrstvami paradoxne spôsobuje, že pôda je viac zhutnená a vo väčšej miere podlieha erózii.

Pestovanie plodín v záhrade bez orania znamená, že ako náhle sa založí záhon, viac sa doň nekope, nepreoráva sa a ani nijako inak sa nepremiešavajú vrchné vrstvy ornice s tou spodnou. Kompost, hnoj a iné prídavky sa na pôdu iba pokladajú prípadne sa zapracovávajú neinvazívnym spôsobom do vrchnej, pár centimetrovej vrstvy pôdy. Odburiňovanie je do veľkej miery nahradené používaním mulču, prípade inými technikami proti burinám. Hlavnou výhodou tohto zaobchádzania s pôdou je, že spodné vrstvy pôdy zostávajú kypré a priepustné pre korene rastlín, ktoré prinášajú bohatšiu a kvalitnejšiu úrodu. Takéto formovanie pôdy vrstvením sa podobá prirodzeným procesom v prírode.

Výhody pestovania plodín bez orby

Podporuje prirodzenú vzdušnosť a priepustnosť pôdy

Dážďovky a iné pôdne organizmy sú dôležitou súčasťou zdravej štruktúry pôdy. Ich tunely zabezpečujú vzdušnosť a priepustnosť zeminy a ich výlučky obohacujú pôdu o živiny a udržujú ju drobivou. Rastliny pestované na takejto pôde sú menej náchylné na choroby a škodcov, keďže populácia pôdnych organizmov je vyváženejšia a poskytuje im lepšiu ochranu.

Väčšia a kvalitnejšia úroda na menšej ploche

Keďže zdravá pôda je prirodzene vzdušná a priepustná, korene rastlín rastú viac do hĺbky ako do šírky a menej si konkurujú. Výsledkom sú silnejšie rastliny na menšej ploche, čo využívajú aj napríklad vyvýšené záhony. Správna rotácia rastlín a partnerské pestovanie rastlín majú pri tejto metóde ešte väčší efekt.

Úspora vody

Hrubá vrstva mulču, prípadne pôdopokryvných rastlín umožňuje vode prenikať do pôdy, no jej odparovanie je zredukované na minimum, čo zachováva vlhké prostredie vhodné na rast koreňov. Keďže je pôda priepustnejšia, rastliny sa môžu vysádzať hustejšie bez toho aby si konkurovali. Hustá výsadba potom plní aj funkciu mulču.

Jednoduchší boj proti burinám

Neustála orba kumuluje semená burín, ktoré sa dostávajú do hlbších vrstiev pôdy a každým preoraním sa dostávajú na povrch, kde môžu vzklíčiť. Pri pestovaní bez orby nedostávajú semená burín priestor na vzklíčenie navyše aj vďaka mulču a hustejšej výsadbe.

Pomáha zadržiavať uhlík v pôde

Zdravá pôda obsahuje vo vrchnej vrstve pôdy humus, bohatý na rozkladajúci sa organický materiál zabezpečujúci výživu pre rastliny. Preoranie pôdy spôsobuje rýchlejší rozklad organickej zložky a príliš rýchle uvoľňovanie živín. Rastlinám však viac vyhovuje rovnomerné a stabilné uvoľňovanie živín. Pôdu, ktorá humusu obsahuje málo je preto potrebné viac hnojiť.

Budovanie populácie dážďoviek

Vlhké podmienky v pôde pod mulčom vytvárajú ideálne prostredie pre dážďovky, ktoré prevzdušňujú pôdu, obohacujú ju o živiny a stimulujú tak rast rastlín.

Redukuje eróziu pôdy

Z odhalenej pôdy vystavenej vzduchu a dažďu sa rýchlo strácajú živiny. Pôda sa tak stáva viac utlačenou a neúrodnejšou pre rastliny. Mulč alebo hustejšia výsadba rastlín tomuto efektu zabraňujú

Pestovanie plodín bez orby sa stáva alternatívou

Výhody pestovania zeleniny a iných plodín bez orania a invazívnej kultivácie pôdy objavuje čoraz viac ľudí, ktorí túto metódu využívajú najmä vo forme vyvýšených záhonov. Veľkí poľnohospodári tiež čoraz viac využívajú techniky pestovania plodín bez orby, keďže je pre nich výnosnejšia.

Aj tento spôsob pestovania plodín má však svoje nevýhody. Tou hlavnou je, že ide o dlhodobý proces starostlivosti o pôdu, takže záhradkári musia byť trpezliví pokým ich pôda začne prinášať výsledky. Najťažšie sú najmä začiatky, keď je pôda ešte zhutnená a na to aby sa stala úrodnejšou je potrebná veľká námaha a trpezlivosť.

Ide o pomerne novú metódu obrábania pôdy, takže zatiaľ existuje len málo poznatkov, postupov, vhodného náradia a techniky potrebných na takýto spôsob pestovania, no napriek tomu si získava čoraz viac priaznivcov. Vyvýšené záhony, pestovanie v slame, jedlé lesy, intenzívne pestovanie organickej zeleniny a iné techniky využíva vďaka ich výhodám čoraz viac záhradkárov.


Zdroje: Charlesdowding.co.uk, The Secret Garden, David Bodanis, motherearthnews.com, modernfarmer.com
 

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…