Ako pripraviť kvalitný kompost jednoducho a efektívne


kompostovanie

Tipy na domáce kompostovanie rôznych organických materiálov

Pod kompostom si môžeme predstaviť dve veci: prvou je hnijúca zmes odpadu z kuchyne, priťahujúca muchy a pachom pripomínajúca žumpu a druhou je bohaté, drobivé “čierne zlato” so zemitou vôňou – sen každého záhradníka.

Tu je zopár tipov ako získať tu druhú variantu a vyhnúť sa tej prvej a teda ako správne kompostovať:

1) Čo dať do kompostu? 

Pri výrobe kompostu by nemali chýbať dve základné súčasti : a) ingrediencie bohaté na uhlík “hnedé” a b)ingrediencie bohaté na dusík “zelené”. Ingrediencie bohaté na uhlík sa nazývajú hnedé, pretože obsahujú napríklad suché lístie a suchú trávu, kartón alebo slamu a tie bohaté na dusík sa volajú aj zelenými, keďže ide o čerstvé listy stromov, a čerstvo pokosenú trávu, zvyšky zeleniny, a pod.. Na prípravu kvalitného kompostu sú potrebné obe zložky. Všetky tieto materiály samozrejme obsahujú aj iné prvky ktoré sú dôležité, no pomer uhlíka a dusíka je kľúčový pre fungovanie tých správnych baktérií pre kompostovanie.

Náš Tip: Vždy začnite prípravu kompostu položením nadýchanej (našuchorenej) hnedej vrstvy – napríklad suchého lístia(prinajmenšom 15-20 cm) kvôli absorpcii vlhkosti z kompostu a zároveň na zabezpečenie dostatočnej ventilácie, ktorá zabráni hnilobe.

2) Odhadnúť správny pomer uhlíka a dusíka v komposte

ako správne kompostovaťCelá mágia kompostovania tkvie v interakcii medzi hnedými a zelenými súčasťami v kompostéri. Akýkoľvek organický materiál sa po určitom čase rozloží a poslúži ako hnojivo pre pôdu, no ak bude pomer uhlíka k dusíku zhruba 30:1, rozklad sa mnohonásobne urýchli tým, že v komposte sa rozmnožia teplomilné baktérie a teplota rozkladajúceho materiálu stúpne až na 70 stupňov celzia.

Náš Tip: Približné pomery uhlíka a dusíka v niektorých materiáloch nájdete v nasledovnej tabuľke:

3) Získajte odhad pre prípravu kompostu

Nemusíte hneď vyberať kalkulačku, na to aby ste vystihli správny pomer uhlíka a dusíka. Ak je v kompostéri príliš veľa dusíka, kompost bude páchnuci a sliznatý: vtedy prosto pridajte uhlík. Ak tam bude príliš veľa uhlíka, kompost bude veľmi suchý a rozklad veľmi pomalý: vtedy stačí pridať dusík. Dobrým pravidlom je, že na jeden diel materiálu bohatého na dusík je potrebné pridať štyri diely materiálu bohatého na uhlík(objem, nie váha).

Náš Tip: Vždy pridávajte zdroje dusíka v tenkých vrstvách, tak aby bol v kontakte s vrstvami bohatými na uhlík.

4) Na vrchu kompostéra vždy udržujte hnedú vrstvu 

Vždy je lepšie navrchu tvoriaceho sa kompostu nechať nadbytočnú hnedú vrstvu (suché lístie, slamu, a pod.). To najhoršie čo sa vám môže stať je, že kompostu bude trvať trochu dlhšie kým sa rozloží. Hnedá vrstva navyše redukuje zápach a lepšie vyzerá. Túto vrstvu vždy obnovte po pridaní novej vrstvy materiálu do kompostu. Ideálna hrúbka takejto pokrývky je 10 cm.

Náš Tip: Táto krycia vrstva sa nerozloží, takže po využití kompostu pod ňou, ju jednoducho využijete na tvorbu ďalšej dávky kompostu.

5) Nie príliž vlhko, nie príliž sucho 

Optimálna vlhkosť v kompostéri sa dá prirovnať k vyžmýkanej špongii (nie nasiaknutej). Veľa zdrojov uvádza, že by sme mali tvoriaci sa kompost polievať za sucha a prikrývať pri daždi, ale ak budete udržiavať dostatočne hrubú hnedú vrstvu na povrchu, zabránite presiakaniu dažďa do kompostu a zároveň odparovaniu vody z kompostu, čím zostanú vo vnútri kompostéra optimálne podmienky.

Náš Tip: Kompostér umiestnite na miesto kde nepraží slnko ale ani kde sa nehromadí dažďová voda.

6) Zostaňte pri základoch

Kľúč k úspechu je získať cvik v odhadovaní pomeru hnedej a zelenej zložky. Nepotrebujete k tomu knihy, teplomery, moderné kompostéry, riasy ani štartovacie prípravky. Stačí vám len trochu času a chuti na experimentovanie.

Náš Tip: Namiesto pridávania rôznych štartovacích kompostovacích látok, môžete na dno kompostéra pridať trochu hotového kompostu aby začali pracovať tie správne baktérie. V komposte by sa objavili tak či tak, no takto celý proces urýchlite.

7) Buďte trpezliví 

ako založiť kompostOrganický materiál je možné premeniť na bohatý, tmavý a drobivý materiál podobný zemine už v priebehu pár týždňov, zretie kompostu však trvá ďalších šesť mesiacov až rok. Vtedy prebieha neviditeľná fáza, kedy baktérie rozkladajú kompost na látky, ktoré sú pre výživu rastlín kľúčové.

Náš Tip: Netrápte sa nad tým, či to robíte správne alebo nie a vychutnajte si tento zázrak prírody. Neváhajte sa s nami podeliť aj o vaše skúsenosti s kompostovaním nižšie v komentároch.

Autor: Jakub durdík

Použitý zdroj: modernfarmer.com



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…