Ako pripraviť kvalitný kompost jednoducho a efektívne

Tipy na domáce kompostovanie rôznych organických materiálov

Pod kompostom si môžeme predstaviť dve veci: prvou je hnijúca zmes odpadu z kuchyne, priťahujúca muchy a pachom pripomínajúca žumpu a druhou je bohaté, drobivé “čierne zlato” so zemitou vôňou – sen každého záhradníka.

Tu je zopár tipov ako získať tu druhú variantu a vyhnúť sa tej prvej a teda ako správne kompostovať:

1) Čo dať do kompostu? 

Pri výrobe kompostu by nemali chýbať dve základné súčasti : a) ingrediencie bohaté na uhlík “hnedé” a b)ingrediencie bohaté na dusík “zelené”. Ingrediencie bohaté na uhlík sa nazývajú hnedé, pretože obsahujú napríklad suché lístie a suchú trávu, kartón alebo slamu a tie bohaté na dusík sa volajú aj zelenými, keďže ide o čerstvé listy stromov, a čerstvo pokosenú trávu, zvyšky zeleniny, a pod.. Na prípravu kvalitného kompostu sú potrebné obe zložky. Všetky tieto materiály samozrejme obsahujú aj iné prvky ktoré sú dôležité, no pomer uhlíka a dusíka je kľúčový pre fungovanie tých správnych baktérií pre kompostovanie.

Náš Tip: Vždy začnite prípravu kompostu položením nadýchanej (našuchorenej) hnedej vrstvy – napríklad suchého lístia(prinajmenšom 15-20 cm) kvôli absorpcii vlhkosti z kompostu a zároveň na zabezpečenie dostatočnej ventilácie, ktorá zabráni hnilobe.

2) Odhadnúť správny pomer uhlíka a dusíka v komposte

ako správne kompostovaťCelá mágia kompostovania tkvie v interakcii medzi hnedými a zelenými súčasťami v kompostéri. Akýkoľvek organický materiál sa po určitom čase rozloží a poslúži ako hnojivo pre pôdu, no ak bude pomer uhlíka k dusíku zhruba 30:1, rozklad sa mnohonásobne urýchli tým, že v komposte sa rozmnožia teplomilné baktérie a teplota rozkladajúceho materiálu stúpne až na 70 stupňov celzia.

Náš Tip: Približné pomery uhlíka a dusíka v niektorých materiáloch nájdete v nasledovnej tabuľke:

3) Získajte odhad pre prípravu kompostu

Nemusíte hneď vyberať kalkulačku, na to aby ste vystihli správny pomer uhlíka a dusíka. Ak je v kompostéri príliš veľa dusíka, kompost bude páchnuci a sliznatý: vtedy prosto pridajte uhlík. Ak tam bude príliš veľa uhlíka, kompost bude veľmi suchý a rozklad veľmi pomalý: vtedy stačí pridať dusík. Dobrým pravidlom je, že na jeden diel materiálu bohatého na dusík je potrebné pridať štyri diely materiálu bohatého na uhlík(objem, nie váha).

Náš Tip: Vždy pridávajte zdroje dusíka v tenkých vrstvách, tak aby bol v kontakte s vrstvami bohatými na uhlík.

4) Na vrchu kompostéra vždy udržujte hnedú vrstvu 

Vždy je lepšie navrchu tvoriaceho sa kompostu nechať nadbytočnú hnedú vrstvu (suché lístie, slamu, a pod.). To najhoršie čo sa vám môže stať je, že kompostu bude trvať trochu dlhšie kým sa rozloží. Hnedá vrstva navyše redukuje zápach a lepšie vyzerá. Túto vrstvu vždy obnovte po pridaní novej vrstvy materiálu do kompostu. Ideálna hrúbka takejto pokrývky je 10 cm.

Náš Tip: Táto krycia vrstva sa nerozloží, takže po využití kompostu pod ňou, ju jednoducho využijete na tvorbu ďalšej dávky kompostu.

5) Nie príliž vlhko, nie príliž sucho 

Optimálna vlhkosť v kompostéri sa dá prirovnať k vyžmýkanej špongii (nie nasiaknutej). Veľa zdrojov uvádza, že by sme mali tvoriaci sa kompost polievať za sucha a prikrývať pri daždi, ale ak budete udržiavať dostatočne hrubú hnedú vrstvu na povrchu, zabránite presiakaniu dažďa do kompostu a zároveň odparovaniu vody z kompostu, čím zostanú vo vnútri kompostéra optimálne podmienky.

Náš Tip: Kompostér umiestnite na miesto kde nepraží slnko ale ani kde sa nehromadí dažďová voda.

6) Zostaňte pri základoch

Kľúč k úspechu je získať cvik v odhadovaní pomeru hnedej a zelenej zložky. Nepotrebujete k tomu knihy, teplomery, moderné kompostéry, riasy ani štartovacie prípravky. Stačí vám len trochu času a chuti na experimentovanie.

Náš Tip: Namiesto pridávania rôznych štartovacích kompostovacích látok, môžete na dno kompostéra pridať trochu hotového kompostu aby začali pracovať tie správne baktérie. V komposte by sa objavili tak či tak, no takto celý proces urýchlite.

7) Buďte trpezliví 

ako založiť kompostOrganický materiál je možné premeniť na bohatý, tmavý a drobivý materiál podobný zemine už v priebehu pár týždňov, zretie kompostu však trvá ďalších šesť mesiacov až rok. Vtedy prebieha neviditeľná fáza, kedy baktérie rozkladajú kompost na látky, ktoré sú pre výživu rastlín kľúčové.

Náš Tip: Netrápte sa nad tým, či to robíte správne alebo nie a vychutnajte si tento zázrak prírody. Neváhajte sa s nami podeliť aj o vaše skúsenosti s kompostovaním nižšie v komentároch.

Autor: Jakub durdík

Použitý zdroj: modernfarmer.com

Podobné témy


20 najkrajších trvaliek do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …


Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…


Rododendron a jeho pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…


Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…


12 najkrajších skalničiek do skalky

12 najkrajších skalničiek do skalky

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a…


pestovanie citrusov v kvetináči

pestovanie citrusov v kvetináči

Kto by si nechcel odtrhnúť čerstvý citrón alebo pomaranč zo záhrady? I keď naše podnebie také niečo neumožňuje, čoraz viac ľudí objavuje pestovanie citrusov v kvetináčoch, ktoré sa dajú zimovať v domácnosti. Pestovanie…

Sledujte nás