Ligurček lekársky (bylinka maggi) by nemal chýbať vo vašej kuchyni


bylinka maggi

Je nenáročný na pestovanie a pritom má vynikájúcu výraznú chuť pripomínajúcu klasické polievkové korenie. Skúste si ligurček vypestovať u vás doma:

Táto rastlina dorastá do výšky až 2 metre. Je to trvalka a pochádza z juhozápadnej Ázie. Má dva až tri krát perovité listy, žltozelenej farby. Je pomerne dosť mohutná. V lete sa rozvíjajú bledozelené strapcovité súkvetia kvetov. Stonka veľmi pripomína chuťou aj na pohľad zeler. Dlhý kolový koreň sa zase podobá mrkve. Nadzemná časť na zimu odumiera.

Ligurček lekársky a jeho pestovanie

ligurček pestovanieLigurček lekársky potrebuje dostatok miesta a kyprú hlbokú pôdu. Tá musí byť však bohatá aj na živiny a mať rovnomernú vlhkosť. Miesto sadenia môže byť slnečné, lepšie sa jej však darí v polotieni. Ligurček má rád dostatok kompostu a organických hnojív. Najmä pri výsadbe. Rastliny sa dožívajú 10 až 15 rokov. Takže vám v rodine stačí mať jednu sadenicu. Najlepšie mesiace pre výsadbu ligurčeku sú marec alebo august. Rastliny z čeľade mrkvovitých majú krátku klíčivosť, dbajte teda na to aby ste mali osivo úplne čerstvé. Najskôr sa vyženú kvetné stonky a potom sa začnú vyvíjať listy.

Osahuje: živicu, horčiny, kyseliny, éterický olej

Zber

Čerstvé listy môžete zbierať priebežne. Dajú sa ľahko zamraziť alebo usušiť, ale potom menej voňajú.

Použitie

V minulosti vraj ten, kto nosil zväzok ligurčekových listov, bol zahrňovaný priazňou svojich najbližších. Staré lekárske knihy a knihy o bylinkách opisujú veľkú obľúbenosť ligurčeka a sú dôkazom jeho mnohostranného využitia. Ľudové liečiteľstvo pozná čaj z koreňov, ktorý odvodňuje, povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Používa sa tiež proti reumatizmu a dne, ako aj pri ťažkostiach s močovým mechúrom či obličkami. Pre svoje vlastnosti je často výťažok z koreňa súčasťou čajov či bylinných likérov. Ligurček chutí po zeleri a polievkovom korení. V korení maggi ho nenájdete. V kuchyni sa používajú čerstvé alebo sušené listy ligurčeka. Sušené je najlepšie variť hneď od začiatku spolu s ostatnými prísadami. Čerstvý, nadrobno nakrájaný list dá šalátu dobrú korenistú chuť. Ligurček má veľmi výraznú chuť a preto by sa mal používať len v malom množstve. Dobre sa hodí s petržlenom, majoránom či zelerom. Vhodný je do polievok, omáčok, k zemiakom, hovädziemu a bravčovému mäsu.

Autor: Zuzana Gadušová



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…