Ligurček lekársky (bylinka maggi) by nemal chýbať vo vašej kuchyni

Je nenáročný na pestovanie a pritom má vynikájúcu výraznú chuť pripomínajúcu klasické polievkové korenie. Skúste si ligurček vypestovať u vás doma:

Táto rastlina dorastá do výšky až 2 metre. Je to trvalka a pochádza z juhozápadnej Ázie. Má dva až tri krát perovité listy, žltozelenej farby. Je pomerne dosť mohutná. V lete sa rozvíjajú bledozelené strapcovité súkvetia kvetov. Stonka veľmi pripomína chuťou aj na pohľad zeler. Dlhý kolový koreň sa zase podobá mrkve. Nadzemná časť na zimu odumiera.

Ligurček lekársky a jeho pestovanie

ligurček pestovanieLigurček lekársky potrebuje dostatok miesta a kyprú hlbokú pôdu. Tá musí byť však bohatá aj na živiny a mať rovnomernú vlhkosť. Miesto sadenia môže byť slnečné, lepšie sa jej však darí v polotieni. Ligurček má rád dostatok kompostu a organických hnojív. Najmä pri výsadbe. Rastliny sa dožívajú 10 až 15 rokov. Takže vám v rodine stačí mať jednu sadenicu. Najlepšie mesiace pre výsadbu ligurčeku sú marec alebo august. Rastliny z čeľade mrkvovitých majú krátku klíčivosť, dbajte teda na to aby ste mali osivo úplne čerstvé. Najskôr sa vyženú kvetné stonky a potom sa začnú vyvíjať listy.

Osahuje: živicu, horčiny, kyseliny, éterický olej

Zber

Čerstvé listy môžete zbierať priebežne. Dajú sa ľahko zamraziť alebo usušiť, ale potom menej voňajú.

Použitie

V minulosti vraj ten, kto nosil zväzok ligurčekových listov, bol zahrňovaný priazňou svojich najbližších. Staré lekárske knihy a knihy o bylinkách opisujú veľkú obľúbenosť ligurčeka a sú dôkazom jeho mnohostranného využitia. Ľudové liečiteľstvo pozná čaj z koreňov, ktorý odvodňuje, povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Používa sa tiež proti reumatizmu a dne, ako aj pri ťažkostiach s močovým mechúrom či obličkami. Pre svoje vlastnosti je často výťažok z koreňa súčasťou čajov či bylinných likérov. Ligurček chutí po zeleri a polievkovom korení. V korení maggi ho nenájdete. V kuchyni sa používajú čerstvé alebo sušené listy ligurčeka. Sušené je najlepšie variť hneď od začiatku spolu s ostatnými prísadami. Čerstvý, nadrobno nakrájaný list dá šalátu dobrú korenistú chuť. Ligurček má veľmi výraznú chuť a preto by sa mal používať len v malom množstve. Dobre sa hodí s petržlenom, majoránom či zelerom. Vhodný je do polievok, omáčok, k zemiakom, hovädziemu a bravčovému mäsu.

Autor: Zuzana Gadušová

Podobné témy

Sledujte nás