Choroby viniča

Aké sú najčastejšie choroby viniča a ako proti nim bojovať?

Aj vinič hroznorodý napádajú rôzne choroby, ktoré vedia radikálne znehodnotiť úrodu hrozna a v niektorých prípadoch aj ohroziť samotnú rastlinu. Preto je pre pestovateľov dobré vedieť proti akým chorobám hrozna stoja a ako sa môžu proti nim brániť.

Vinič je najviac ohrozený hubovými chorobami, ktoré sa vo väčšej miere objavujú pri vlhkejšom počasí a nedostatku cirkulácie vzduchu. Menej časté sú bakteriálne a vírusové choroby viniča, prípadne choroby spôsobené škodcami.  Vybrali sme najčastejšie choroby hrozna s ktorými sa môžu pestovatelia viniča v našich  klimatických podmienkach stretnúť:

1. Botrytída - Pleseň sivá

Pleseň na hrozneBotrytída (pleseň sivá - botrytis cinerea) je spolu s peronospórou a múčnatkou najbežnejšie sa vyskytujúcou hubovou chorobou viniča. Napáda všetky nadzemné časti viniča, pričom najväčšie škody spôsobuje na plodoch. Botrytída prežíva a rozmnožuje sa na odumretých častiach rastlín a vinič obvykle infikuje len cez rany alebo napáda kvety a plody hrozna. Ak sú botrytídou napadnuté zrejúce bobule, zvyčajne predčasne odpadnú alebo sa začnú scvrkávať a hnednúť. Vo veľmi vlhkých podmienkach vytvára botrytída na bobuliach sivé chumáče.

Ušľachtilá forma botrytídy ( botrytis cinerea Persoon) sa vo vinárstve aj využíva – v Tokaji sa bobule napadnuté botrytídou (cibéby) používajú na výrobu známych aromatických, sladkých vín.

Zhubná forma botrytídy napáda bobule hrozna skôr a tie začnú hniť a opadávať. Proti botrytíde je účinná prevencia vo forme prevzdušňovania či pestovania odolných odrôd, prípadne chemická ochrana fungicídmi (napr. Zato 50, Melody combi, Cabrio top, a mnohé iné) . 

2. Peronospóra viniča

choroby viniča peronospóraPeronospóra je hubové ochorenie hrozna spôsobené plesňou plasmopara viticola, napádajúce všetky zelené časti rastliny. Na napadnutých častiach viniča sa objavujú žltozelené škvrny, ktoré postupne menia farbu na hnedú.  Listy, ktorých väčšia časť je napadnutá touto chorobou predčasne opadávajú.  Symptómy peronospóry sa často zamieňajú s múčnatkou, pretože na spodnej strane listov majú škvrny bielo-krémovú farbu. Ochorenie napáda aj kvety a bobule hrozna a to najmä mladé, zelené strapce, pričom hrozno postupne hnedne a schne. Výtrusy peronospóry prezimujú hlavne v opadanom lístí viniča a následne sa rozširujú najmä vo vlhkom počasí (vlhká zima a jar).

K prevencii proti tejto chorobe viniča patria pestovanie tolerantných odrôd v suchších lokalitách a prevzdušňovanie viniča v okolí strapcov. Chemickú ochranu používajú najmä vinohradníci v prípade vlhkého počasia a to viacnásobnou aplikáciou fungicídov (napr. Cabrio Top, Kuprikol 50, Champion 50 WG, Zato 50 WG a mnohé iné) pred a po kvitnutí viniča.

3. Múčnatka viniča

choroby viniča múčnatkaPôvodcom múčnatky viniča je pleseň uncinula necator. Táto huba napáda počas suchších klimatických podmienok všetky nadzemné časti viniča (listy, stonky, kvety, plody) a vytvára na nich sivo-biele povlaky pripomínajúce rozsypanú múku. Múčnatka napáda aj mladé bobule hrozna, pokým ich cukornatosť nedosiahne 8%. Ak sú napadnuté bobule ešte nezrelé, ich šupka môže prasknúť a môžu sa vysušiť. Takto môže múčnatka znehodnotiť celú úrodu

Múčnatka viniča prezimuje v dormantných pukoch viniča alebo v jeho iných častiach a ako náhle sú podmienky na jej rast na jar vhodné, produkuje veľké množstvo spór, ktoré sa rýchlo rozširujú. Aj pred múčnatkou sa môžeme účinne brániť prevenciou vo forme výberu odolnejších odrôd, zabezpečením dobrej cirkulácie vzduchu odstránením listov v blízkosti strapcov hrozna a voľbou vhodného pestovateľského tvaru. Proti múčnatke sú účinné aj fungicídne postreky na báze síry.

4. Fusarium oxysporum

choroby a škodcovia viniča Fusarium je hubové ochorenie cievneho systému viniča , pri ktorom sa upchávajú cievy rastliny, čo má za následok vysychanie rastlín a ich odumieranie v dôsledku nedostatku vody, živín a prítomnosti mykotoxínov. Rast viniča pri nákaze huby fusarium je spomalený a ak aj vyrastú letorasty, po krátkom čase schnú a vädnú. Pri nižšom stupni infekcie hubou fusarium oxysporum je rast viniča a bobúľ spočiatku normálny, no v lete vinič začne schnúť a vädnúť. Ďalším príznakom môže byť výtok oranžovej miazgy z rezných rán viniča.

Proti tejto hubovej chorobe viniča nie je známa chemická ochrana, takže účinná je len prevencia vo forme odstránenia a spálenia celej rastliny aj s koreňmi, aby sa od nej nenakazili ďalšie kry. Dôležitá je takisto dezinfekcia nástrojov na strihanie viniča.

5. Rhizopus

choroby hroznaJe hubové ochorenie, ktoré sa vyskytuje na strapcoch hrozna po zbere. Na bobuliach sa objavujú vodnaté, svetlo-hnedé škvrny nepravidelného tvaru. Rozkladajúce sa hrozno vydáva následne typický plesňový pach. Za vlhkých a teplých podmienok sa rhizopus objavuje na obratých bobuliach hrozna a veľmi rýchlo sa šíri produkciou veľkého množstva spór. Spóry huby rhizopus (rhizopus arrhizus, rhizopus stolonifer ) sa preto bežne vyskytujú vo vzduchu a v pôde.

Prevenciou proti tejto chorobe hrozna je okamžitá spotreba hrozna, prípadne odstraňovanie napadnutých bobúľ hrozna pri zbere strapcov a skladovanie strapcov bez vlhkosti a s dostatočnou cirkuláciou vzduchu.

6. Alternáriová škvrtnitosť viniča

choroba listov viničaAlternáriová škvrnitosť je hubová choroba napádajúca rôzne rastliny vrátane viniča. Spôsobuje ju huba alternaria alternate, ktorá na viniči napáda listy aj strapce hrozna. Najskôr sa objavujú žlté bodky popri okrajoch listov, ktoré sa postupne zväčšujú a hnednú a tak vytvárajú typické koncentrické škvrny. Listy pri intenzívnejšej nákaze odpadávajú. Na bobuliach hrozna sa alternáriová škvrnitosť prejavuje tmavými hnedo-fialovými škvrnami.

Huba alternaria prežíva prostredníctvom spór v odumretých častiach rastlín a v burine. Tie sa aktivizujú pri daždivom a vlhkom počasí. Prevenciou proti vzniku alternáriovej škvrinitosti viniča je zabezpečenie dobrej cirkulácie vzduchu letným rezom viniča a odstraňovanie opadaných listov a odumretých častí rastlín. Proti alternáriovej škvrnitosti účinkuje väčšina z bežne dostupných fungicídnych prípravkov, ktoré sa môžu preventívne aplikovať počas vlhkejšieho obdobia.

7. Čierna škvrnitosť viniča

Choroby dreva viničaTúto chorobu viniča spôsobuje huba Phomopsis viticola a v minulosti bolo známe aj pod označením choroba mŕveho ramena (dead arm disease). Spúšťačom tohto ochorenia je chladnejšie, vlhké počasie, pričom čierna škvrnitosť dokáže podstatne znížiť množstvo a kvalitu úrody a spôsobiť oslabenie viniča. Čierna škvrnitosť môže napadnúť všetky časti viniča, no najviditeľnejšie sú na výhonkoch a listoch, kde vytvára tmavé bodky so svetlejšími okrajmi. V prípade vysokého stupňa nákazy listy opadávajú a výhonky vädnú. Čierna škvrnitosť napáda aj bobule hrozna, no prejaví sa až tesne pred dozretím hrozna formou hniloby plodov. V našich klimatických podmienkach je najčastejším prejavom čiernej škvrnitosti odumieranie ramien (kordónov) viniča alebo odumieranie celého kra.    

Huba phomopsis viticola prezimuje na infikovaných častiach viniča (najčastejšie v pukoch - očkách) a na jar sa s príchodom daždivého počasia začína rozširovať a pomocou spór napádať mladé výhonky. Suché leto môže naopak čiernu škvrnitosť zastaviť.

Prevenciou v boji proti čiernej škvrnitosti je odstraňovanie chorých častí viniča rezom, zabezpečenie dobrej cirkulácie vzduchu v okolí rastliny a výberom suchšej lokality s priepustnou pôdou na výsadbu viniča. Proti čiernej škvrnitosti sú účinné aj preventívne chemické postreky fungicídnymi prípravkami (napr. Melody combi WG, Cabrio top, DithaneDG, Novozir MN a ďalšie).

8. Eutypióza viniča

vinič odumieraHubové ochorenie eutypióza napáda drevnaté časti viniča a prejavuje sa najmä na starších (10 a viac ročných) kroch. Pôvodcom tejto choroby viniča je huba Eutypa lata, ktorá sa pozvoľne šíri v starom dreve a spôsobuje predčasné odumieranie ramien alebo celého kra. Eutypa lata prezimuje v odumretých častiach kmeňa viniča no aj iných rastlín (napr. ovocné stromy) a s príchodom vlhkejších zimných a jarných dní sa začína rozširovať produkciou spór prenášaných vetrom.

Napadnuté drevo postupne tmavne a odumiera. Symptómom je aj slabý rast púčikov a letorastov. Letorasty majú metlovitý tvar a malé, deformované listy. Strapce hrozna sú malé. Ramená viniča alebo celé kry nakoniec po niekoľkých rokoch nákazy odumrú. 

Prevenciou proti tejto chorobe viniča je odstraňovanie napadnutých rastlín (celých krov viniča) a možných hostiteľských miest (poškodené kmene stromov s odumretými časťami) a následne ich spálenie. Proti Eutypióze nie je chemická ochrana účinná.

9. Červená spála viniča

opadávanie listov viničaTúto chorobu viniča spôsobuje vreckatá huba pseudopeziza tracheiphila, ktorá napáda najmä žilky listov červeného (modrého) hrozna. Príznakom sú hnedo-červené žilky a neskôr aj škvrny na koncoch listov viniča, ktoré pri vyššom stupni nákazy predčasne opadávajú (počas leta a začiatkom jesene), rastlina sa oslabuje a hrozno zle dozrieva. Červená spála prezimuje v opadaných listoch a po príchode vlhkého počasia sa v novej sezóne znova prebúdza a začína sa množiť pomocou spór.

Prevenciou proti červenej spále viniča je odstraňovanie opadaného lístia, ktoré je zdrojom choroby. Proti červenej spále sú účinné aj meďnaté fungicídy.

Tipy na prevenciu proti chorobám viniča

• Odstráňte a zničte (spáľte alebo vložte do kompostu) opadané lístie hrozna, ktoré býva častým zdrojom hubových chorôb viniča.

• Okamžite odstráňte akékoľvek choré časti viniča.

• Mulč v okolí viniča udržiava pôdu vlhkou a pomáha prekonávať stres zo sucha, ktorý predchádza výskytu múčnatky viniča.

• Vyhýbajte sa polievaniu viniča, ktoré navlhčí aj listy - tie sú potom náchylnejšie na múčnatku a peronospóru.

• V okolí viniča udržujte dobrú cirkuláciu vzduchu

• Letným rezom viniča zabezpečte dobrú cirkuláciu vzduchu pri strapcoch hrozna

• Na pestovanie si zvoľte vhodnú lokalitu s dostatkom slnka, cirkulácie vzduchu a priepustnou pôdou a rezistentné odrody viniča 

 

Užitočné informácie:

1. Ako a kedy strihať vinič: strihanie viniča

2. Prehľadný zoznam predajcov ovocných stromov a krov: ovocné stromy a kry 

3. Prehľad nových odrôd viniča vyšľachtených na Slovensku: nové slovenské odrody viniča

Autor:
Zdenka Bukovenová

Viac článkov od Zdenka Bukovenová

Najčítanejšie články

Sledujte nás