Kozy a kvalita kozieho mlieka


kozie mlieko kvalita

Viete, že kozie mlieko má oproti kravskému viac vitamínu A , B , vápnika a má antialergické schopnosti?

Kozy patria medzi prvé zvieratá, ktoré si pračlovek skrotil a zdomácnil. Z hľadiska úžitkového zamerania ich delíme na 4 skupiny:

1. Mliekový ( dojný) typ : hlavným produktom je mlieko, vedľajšie produkty sú mäso a koža

2. Kombinovaný ( úžitkový) typ: hlavný produkt mäso, mlieko, vedľajšie produkty: srsť, kožušina, koža

3. Vlnársky typ: hlavný produkt mohérová vlna, vedľajšie produkty: mäso, kožušina

4. Podsadový typ: hlavný produkt: veľmi jemná podsada v telovej pokrývke, vedľajšie produkty: mäso, kožušina, mlieko, kašmír

Najviac uznané a medzi chovateľmi rozšírené sú kozy : biela bezrohá krátkosrstá a hnedá bezrohá krátkosrstá ( chová sa menej ako biela). Kozie mlieko nemožno považovať za horšie ako kravské. Má vyšší obsah vitamínu A, B a niacínu. Tiež obsahuje viac vápnika, draslíka, horčíka , fosforu a chlóru, má menej sodíka, železa, síry, zinku, molybdénu a neobsahuje karotén. Kozie mlieko tiež obsahuje určité biofaktory, o ktorých sa predpokladá, že majú schopnosť mobilizovať imunitný systém organizmu ( má antialergické schopnosti ).