Lopatkovec - druhy a pestovanie


lopatkovec druhy a pestovanie

Všetko o izbovej rastline lopatkovec (Spathiphyllum)

Lopatkovec je prispôsobivá a nenáročná trvalka, ktorá dodá život každému priestoru v dome. Lopatkovce krásne kvitnú a navyše patria medzi rastliny s najväčšou schopnosťou čistiť vzduch. Vďaka týmto vlastnostiam sa lopatkovec stal veľmi obľúbenou izbovou rastlinou.

kvitnutie lopatkoveclopatkovec spathiphyllum je tropická trvalka patiraca do čeľade Áronovité (Araceae). Pochádza z dažďových pralesov južnej a strednej Ameriky, kde dorastá až do výšky 1,3 m. Biele kvety (alebo skôr modifikované listy) lopatkovca, pripomínajúce ľalie sa spravidla objavujú na jar a niekedy aj na jeseň. Lopatkovec vydrží kvitnúť minimálne dva mesiace a po období kvitnutia nastáva niekoľko mesačné odpočinkové obdobie. Lopatkovcom sa darí aj v tmavších priestoroch, vďaka čomu je vďačnou voľbou aj pre spálne, kancelárie a akékoľvek miestnosti s nedostatkom svetla.

Pestovanie Lopatkovca

Svetlo

Lopatkovec preferuje polotienisté stanovište s rozptýleným nepriamym svetlom. Indikátorom pre príliš slnečné miesto môžu byť pre túto rasltinu žltnúce listy. Naopak, vo veľmi tmavých miestnotiach nebude lopatkovec vytvárať kvety. Pre lopatkovec je ideálna poloha cca 2 metre od severozápadného okna.

Voda

Lopatkovec skôr znesie nedostatok vody ako prelievanie. Vždy je preto lepšie počkať so zálievkou až kým listy trochu nezačnú vädnúť. V časovom ponímaní je to cca jeden krát týždenne, pričom v zime by sa mali zálievky zredukovať.

 

Dôležitý pri vodnom režime lopatkovca je priepustný substrát a kvetináč, ktorý odvedie prebitočnú vodu preč. Predídeme tak hnitiu koreňov, na ktoré je táto rastlina citlivá. Lopatkovce sú citlivé na chlór takže vodu z vodovodu nechajte pred polievaním vždy deň odstáť.

Hnojenie

lopatkovce nepotrebujú veľa hnojiva. Malé množstvo hnojiva s postupným uvoľňovaním pridané dva krát ročne(na jar a na jeseň) lopatkovcu úplne stačí na to aby zakvitol dva krát ročne.

Teplota

Lopatkovec je ideálna izbová rastlina aj kvôli tomu, že prospieva pri bežných izbových teplotách. Vyhovuje mu teplotné rozmedzie od 18 až do 29°C a mierne vlhký vzduch.

Starostlivosť o lopatkovec

Presádzanie

lopatkovec starostlivosťLopatkovcu prospieva ak ho presadíme alebo rozmnožíme oddeľením ak prerastie svoj kvetináč. Signálmi toho, že lopatkovec prerástol svoj kvetináč sú prehustená, zdeformovaná koruna listov a potreba častejšej zálievky pre túto rastlinu.

Lopatkovec je potrebné presadiť do kvetináča väčšieho o minimálne 5 cm. Ak rastlinu rozdeľujete, prerežte ju pozdĺžne priamo cez stred koreňového balu ostrým nožom a obe polovice zasaďte do samostatných kvetináčov.

Čistenie

Široké lopatkovité listy lopatkovca sú magnetom na prach a preto je ich potrebné čistiť minimálne raz do roka. Môžete to spraviť osprchovaním rastliny alebo utretím listov vlhkou handrou.

Jedovatý lopatkovec

Lopatkovec je mierne jedovatý pre väčšinu domácich zvierat vrátane psov a mačiek, pretože obsahuje látku šťavelan vápenatý, spôsobujúcu zápal slizníc, žalúdka a čriev zvierat.

Choroby lopatkovca

V porovnaní s inými rastlinami je lopatkovec voči škodcom a chorobám odolnejší. Napriek tomu môžu lopatkovec napadnúť vošky, roztoče alebo červce, no dá sa ich ľahko zbaviť jedoduchým zotretím z listov, prípadne insekticídnym mydlovým roztokom.

Hnedé konce listov signalizujú prelievanie, prebytočné hnojenie a nízku vlhkosť vzduchu. Ak listy lopatkovca hnednú odspodu, stačí ich odstrániť aby nekonkurovali mladším listom. Môže to byť tiež signál že lopatkovec už prerástol svoj kvetináč.

Lopatkovec a jeho variety

Lopatkovce sú dostupné vo viacerých varietách a veľkostiach. Väčšinou sa používajú ako dominanta miestnosti s výškou a šírkou do jedného metra, no existujú aj menšie variety ako napríklad lopatkovec wallisov, ktorý dorastá do 30 cm alebo ešte menší lopatkovec petite. Ich protikladm je lopatkovec sensation dorastajúci až do výšky 1,8 m.

spathiphyllum lopatkovec
Lopatkovec wallisov
lopatkovec pestovanie
Lopatkovec sensation
lopatkovec pestovanie
Lopatkovec petite
kvet lopatkovec pestovanie
Lopatkovec mojo lime
domino lopatkovec
Lopatkovec domino
lopatkovec starostlivosť
Lopatkovec mauna loa


Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…