Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Strihanie ovocných stromov nie je žiadna veda. Stačí sa riadiť troma jednoduchými krokmi:

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní dodržiavať tri jednoduché kroky, ktoré platia pre väčšinu druhov ovocných stromov. V našich klimatických podmienkach sa väčšinou pestujú malvice (jablko, hruška) a kôstkoviny (slivka, čerešna, marhuľa atd.) – tento trojkrokový postup platí pre obe skupiny.

Krok 1: Vyčistenie ovocných stromov

Začnite odstránením odumretých, poškodených a chorých konárov. Odstráňte aj vertikálne rastúce konáriky. Prípadné výhonky na kmeni stromu treba tiež odstrániť. Všetky tieto konáre treba odstrániť celé (čo najbližšie k miestu kde vyrastajú z iného konára), tak aby ste nenechali žiadne malé výrastky.

Krok 2: Presvetlenie ovocných stromov

Cieľom tohto kroku je dostať svetlo a priestor do koruny. Zabezpečí nám to lepšiu úrodu a zredukuje problémy so škodcami a chorobami. Ako prvé odstráňte všetky konáre ktoré rastú nadol, do stredu koruny stromu alebo krížiace sa konáre.

Po odstránení týchto konárov odstúpte od stromu a pozrite sa ako vyzerá. Cieľom je aby boli konáre rovnomerne rozmiestnené a tvorili peknú fraktálnu(lámavú) korunu smerom od centra. Ak vidíte miesta v ktorých si viaceré konáre konkurujú, konáre vyrastajú z jedného miesta alebo konáre ktoré rastú paralelne jeden nad druhým, môžete ich taktiež odstrániť. Ponechajte vždy tie konáre, ktoré vyzerajú zdravšie a ktoré zvierajú lepší uhol voči stredu stromu (Pomôckou je prirovnanie uhlov k hodinovým ručičkám – o 2. hodine alebo o 10. hodine – predstavujú ideálne uhly konárov). Konáre s tupšími uhlami sa môžu pod váhou bohatej úrody zlomiť a ostrejšie uhly zasa spôsobujú nadmerné prehustenie koruny. S presvetľovaním pokračujte až pokiaľ nezostane medzi konármi prázdny priestor 15 až 30 cm. Čím tenšie sú konáre, tým bližšie môžu byť navzájom.

Krok 3: Skrátenie ovocných stromov

Posledný krok je najjednoduchší. Jednoducho skracujete najvzdialenejšie konáre, aby rástli kratšie a viac do hrúbky. Vyhnete sa tak dlhým pretiahnutím konárom, ktoré sú náchylné na odlomenie pod váhou úrody, no takisto tento strih spôsobí rast v nižšej časti koruny. Takto sa skracujú jednoročné výhonky, pričom odstránite 20 až 30 percent z ich dĺžky. Jednoročné výhonky ľahko odlíšite aj na základe iného sfarbenia oproti ostatným konárom. Strihajte vždy tesne (cca 0,5 cm) nad pukom, ktorý smeruje tam, kde chcete aby konár ďalej rástol.

Načasovanie rezu ovocných stromov

• Pri jadrovinách (jablone a hrušky) používame predjarný rez alebo letný rez. Predjarný rez vykonávame ak strom potrebuje omladiť, má slabý rast alebo potrebujeme zásadnejšie tvarovať korunu a letný rez vykonávame ak má strom príliš bujný rast a my ho potrebujeme utlmiť, posilniť úrodu a preventívne (mierne) tvarovať korunu. Predajrný rez vykonávame v období, keď už nehrozia silné mrazy, no stromy ešte nemajú naliaté puky (marec). Letný rez môžeme robiť od júna do augusta. V júni ešte nie sú letorasty zdrevnatené takže sa dajú jednoducho odtrhnúť rukou – značne nám to uľahčí prácu.

• Pri kôstkovinách (čerešne, marhuľe, broskyne, vyšne, ringloty) začíname s rezom až po zbere úrody (čerešne, marhuľe, broskyňe, višne), spravidla až v auguste. Výnimkou sú napríklad neskoro dozrievajúce slivky – tie by sa mali strihať ešte pred zberom úrody.

• Vlašský orech (kráľovský) režte už koncom apríla – začiatkom mája, keď majú prírastky ešte len 10 cm. Ak by boli dlhšie, zle by sa hojili.

čítajte tiež: správne sadenie ovocných stromov

Tipy pri strihaní ovocných stromov

• Ostré nožnice zabezpečia čisté, hladké rezy a preto si ich pred strihaním naostrite

• Nenechajte odstránené konáre v blízkosti stromu. Buď ich spáľte alebo premiestnite

Autor: Jakub Durdík

Zdroje: https://orchardpeople.com, https://modernfarmer.com, https://www.woodlandtrust.org.uk

Sledujte nás