Ako pestovať mätu na balkóne?


mäta pestovanie

Všetko o pestovaní mäty v kvetináčoch na balkóne

Mäta (lat. Mentha) je rod aromatických bylín, ktoré patria do čeľade Hluchavkovité. Z tejto úvodnej vety ste zaiste pochopili, že pojmom mäta označujeme pestrú paletu rastliniek, ktoré majú spoločné základné charakteristiky, avšak najčastejšie pestovaným druhom je Mäta pieporná. V prírode sa vyskytuje najmä na vlhkých miestach, pozdĺž riek a močiarov, a to takmer vo všetkých kútoch sveta. Je rozšírená v Eurázii, na severozápade Afriky, v Amerike či Austrálii. Z toho je zrejmé, že ide o adaptabilnú a odolnú trvalku. Pre nás, ktorí ju poznáme najmä vykúkajúcu z kvetináčov, môže byť zaujímavá informácia, že v prírode môže na zdrevnatenej stonke dorásť až do jedného metra.

Prečo mätu máme radi?

Dovolím si tvrdiť, že mäta je typickou reprezentantkou leta, najmä ako ingrediencia miešaných nápojov. Mentol v nej obsiahnutý ochladzuje, čo je hlavne v posledných rokoch, keď ručička teplomera stúpa do závratných výšok, skvelou devízou. V nižšie uvedených podkapitolách si prečítate aj o kulinárskych tipoch, ktoré vás istotne navnadia.

Pestovanie mäty

Mäta pestovanie v črepníkuSadenie a výber odrody: Mäta patrí medzi nenáročné rastlinky, vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Väčší frajeri si ju vedia vypestovať aj zo semiačka, ale na začiatok je jednoduchšie zastaviť sa na trhu či v záhradníctve a kúpiť si priesadu. V posledných rokoch nám na trhu pribudli rôzne krížené mäty s ovocnými vôňami. Takže ak sa vám zažiada pestrosť, medzi najtypickejšie patria: mäta jablková, jahodová, pomarančová, citrónová, čokoládová, ale aj zázvorová a ananásová. Tento zoznam by mohol mať ešte dlhé pokračovanie, no poďme späť k pestovaniu.

Svetlo: Prvou správou poteším tých, ktorí majú balkóny orientované na sever a východ. Mäta dobre zvláda aj tienisté podmienky, ktoré sú práve pre väčšinu jedlých rastlín na balkóne kameňom úrazu.

Voda: Mäta znesie aj ťažšiu pôdu a intenzívnejšie polievanie. Napriek tomu však odporúčame, aby boli kvetináče umiestnené pod strechou. V opačnom prípade by ste ľahko stratili kontrolu nad množstvom vlahy a rastlinky by sa mohli znehodnotiť.

Tiež by mala byť chránená proti vetru. Mäta je veľmi rezistentná voči škodcom.

Nádoby a substrát

Pred sadením si potrebujete zadovážiť vhodné kvetináče. Či sa už rozhodnete pre hranatú alebo okrúhlu verziu, vždy je potrebné voliť nádoby s drenážnymi otvormi a podmiskou. Podľa toho, akú veľkú nádobu použijete, ovplyvníte aj veľkosť nadzemnej časti rastliny (veľké korene, veľká rastlina). Pre balkónové účely by som odporúčala voliť hrantíky ako na muškáty. Pre väčší komfort môžete voliť samozavlažovaciu verziu. Sadíme jednu rastlinku na každých 10-15cm. Volíme univerzálny substrát, prípadne substrát špeciálne určený na bylinky. Mäta hnojenie nutne nevyžaduje, ale ak by ste sa tak predsa len rozhodli, existuje tiež špeciálne hnojivo pre bylinky. Najlepší recept na dobrú úrodu je: strihať, strihať, strihať.

Pestovanie mäty spolu s inými rastlinami

mäta alelopatiaAk ste sa rozhodli pestovať bylinky, pravdepodobne nemáte záujem len o jeden druh. Pestrosť je krajšia pre oko a tiež v čajovom hrnčeku. Musíme mať na pamäti, že spoločne sadiť môžeme len rastlinky, ktoré majú rovnaké alebo podobné pestovateľské nároky. K mäte odporúčam medovku, ale vyššiu zálievku znesie aj materina dúška či nechtík. Ak by ste sa rozhodli vypĺňať priestor medzi zeleninou, mäta sa dobre hodí k zemiakom, hlávkovému šalátu, mrkve, paradajkám. Nevhodnými susedmi sú suchomilnejšie bylinky ako napríklad tymian, šalvia, karí, levanduľa.

Využitie mäty v kuchyni

Tradične vám ako prvé napadnú limonády či miešané alkoholické nápoje. A áno – aj klasický „trápny“ čajík. Vedeli by ste si ju predstaviť aj vo varení? Ak pripravujete domácu zmrzlinu, vyskúšať mätovú príchuť bude určite vítaným spestrením. Taktiež do mliečnych pudingov či ako ozdoba koláčika. Trochu väčšia exotika, ktorá stojí za vyskúšanie, sú šaláty, kde jemne nasekáte mätu namiesto akejkoľvek inej vňate. Aj na mozarellu môžete skúsiť pre spestrenie použiť mätu namiesto bazalky. V smotanových dresingoch určite ozvláštni každú grilovačku. Ale poďme sa pozrieť aj na teplú kuchyňu. Našla som nejeden recept, kde mäta korenila grilované mäso, cuketu, baklažán. Skrátka letné jedlá. Plné farieb, vôní a exotiky.

mäta v nápojochKeď sa zima opýta, či si robil v lete

Tradičný bazový sirup pozná z detstva snáď každý. Mne sa osvedčil ako najchutnejší práve s prídavkom mäty. Avšak aj mätový sám je veľmi chutný, ak ho správne vyvážite citrónom alebo napríklad verbenou citrónovou. Fantázii sa však medze nekladú a aj taký poriadny bylinný balkónový mix by sa určite vyznamenal.

Druhou možnosťou uskladnenia je sušenie. Pripravte sa však na to, že mäta stráca veľké percento svojej arómy, preto je dobré voliť po úplnom dosušení sklenené dózy.

Treťou možnosťou je zamrazenie do ľadových kociek. Takýto spôsob uskladnenia vám poskytne najviac zachovanú aromatickú chuť.

Nakladanie do oleja má skôr kozmetický než kulinársky význam. A na záver spomeniem ešte domáci mätový likér.

Prezimovanie mäty

Aj keď ide o odolnú trvalku, prezimovanie v balkónových podmienkach je dosť problematické. Nedostatočné množstvo zeminy okolo koreňového systému spôsobuje riziko vymrznutia a taktiež sa často stáva, že sa zabudne na občasnú zálievku. Problémom je aj definícia slova „občas“ aj množstvo vlahy, ktoré je potrebné. To závisí od toľkých faktorov, že sa nedá paušalizovať.

Ideálna možnosť je presadiť rastlinky v jeseni po poslednom ostrihaní do voľnej pôdy, kde prečkajú do jari. Kľudne môžu ísť do pôdy spolu s kvetináčom.

Ak takúto možnosť nemáte, sú dve ďalšie alternatívy. Prvou je umiestniť rastlinky do chladnej miestnosti, najlepšie na okno. Nikdy nie do tmy alebo do miestnosti, kde je len umelé osvetlenie. Druhou alternatívou je nechať rastlinky na balkóne, obviazať bublinkovou fóliou a umiestniť jednu vedľa druhej do papierovej škatule. V tomto prípade pravidelne kontrolujte stav rastlín a 1-2x mesačne im doprajte drobnú zálievku.

Záver

Veríme, že ste sa presvedčili, že pestovanie mäty je veľmi jednoduché a má mnohostranné využitie. S našim podrobným návodom sa určite vynájdete v takmer všetkých situáciách. Verte mi, v krásny letný večer niet nad posedenie na zelenom balkóne plnom vôní s pohárom dobrej limonády. Alebo vínka ?

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…