Hliva ustricová a jej pestovanie jednoducho a prehľadne

Ako pestovať hlivu ustricovú krok za krokom

Pestovanie hlivy ustricovej v domácich podmienkach je pomerne jednoduché a pri troche snahy to zvládne každý. Túto jedlú hubu je možné pestovať na širokom spektre substrátov bohatých na celulózu a lignín (napr. slama, drevené piliny, seno, kávový odpad, kartón a iné), pričom ako náhle je substrát pripravený a zaočkovaný, hliva si už takmer nevyžaduje žiadnu starostlivosť a plodí viacnásobne.

Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá sa vo voľnej prírode živí rozkladom dreva listnatých stromov. Jej plodnice dorastajú do priemeru 5 až 20 cm a majú mäsitú štruktúru. Farba klobúčikov hlivy ustricovej je rozmanitá (od bielej, cez krémovú, žltú, ružovú, až po hnedú a tmavosivú ) a závisí od podmienok jej rastu (substrát, teplota a vlhkosť vzduchu, svetlo,…).

Vďaka svojim vlastnostiam sa hliva ustricová stala vyhľadávanou jedlou hubou na prípravu rôznych jedál po celom svete. Je bohatá na bielkoviny ( až 25 %), vlákninu, vitamíny a minerály a má priaznivé účinky na zdravie. Hliva ustricová výrazne znižuje hladinu tzv. “zlého” LDL cholesterolu v krvi a naopak zvyšuje hladinu “dobrého” HDL cholesterolu, čo znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Zároveň má protizápalové, antibakteriálne, antioxidačné a imnunomodulačné účinky, vďaka čomu je vyhľadávanou superpotravinou. Hliva ustricová má podobne ako iné druhy hlivy (hliva kráľovská, buková, lievikovitá a iné) vynikajúcu chuť a pevnú mäsitú štruktúru vhodnú na prípravu rôznych jedál.

Pestovanie hlivy ustricovej

Pri pestovaní hlivy ustricovej je najdôležitejšie zabezpečiť vhodné prostredie pre jej rast (stabilná teplota, vlhkosť vzduchu, svetlo) a vhodný substrát, ktorý bol sterilizáciou zbavený mikroorganizmov a iných húb, aby nemohli hlive konkurovať.

ako pestovať hlivu ustricovú

Čo budeme na pestovanie hlivy ustricovej potrebovať?

Substrát na pestovanie hlivy (prejsť na prípravu substrátu)

Sadbu/spóry hlivy ustricovej, prípadne iných druhov hlivy: kráľovská, buková, lievikovitá, atď.

Pomôcky na pasterizáciu substrátu: oheň, hrniec alebo kotol s pokrievkou, vodu

Dezinfekčné prostriedky na čistenie kultivačnej miestnosti

Plastové vrecká na substrát

Čistý stôl na napĺňanie plastových vreciek substrátom

Hnojivo vo forme drveného sadrovca alebo vápenca (nepovinné)

Rozprašovač vody

Postup ako pestovať hlivu ustricovú:

1. Výber a príprava kultivačnej miestnosti

Miestnosť v ktorej plánujeme pestovať hlivu ustricovú by mala udržiavať vysokú vlhkosť vzduchu, stabilnú teplotu 8 – 15 °C, mala by mať okno na ventiláciu a prepustenie prirodzeného slnečného svetla (je možné nahradiť umelým osvetlením) a mala by mať ľahko umývateľné povrchy (napr. keramická dlažba, leštený betón a iné povrchy bez dreva a iných drsných povrchov, v ktorých by mohli byť usadené spóry a zárodky neželaných mikroorganizmov). Väčšinou sa na pestovanie hlivy používajú pivnice, či garáže s oknom a prirodzeným svetlom. Hlivu ustricovú je možné pestovať aj v exteriéri (napríklad na klátoch dreva), no v tom prípade je nutné zabezpečiť vhodné prostredie a zvoliť si vhodné ročné obdobie. V tejto téme sa však budeme venovať pestovaniu hlivy v interiéri, ktoré je spoľahlivejšie, rýchlejšie a produktívnejšie.

Aby sme sa vyhli budúcej kontaminácii substrátu rôznymi plesňami či hmyzom, miestnosť, v ktorej budeme hlivu ustricovú pestovať je nevyhnutné vyčistiť. V prvom rade je potrebné saponátom vyčistiť podlahu, prípadne keramické obklady a následne dezinfikovať steny tekutými dezinfekčnými postrekmi na báze chlóru alebo alkoholu. Vydenzifikovať je potrebné aj pracovné plochy (stôl), kde budeme pripravovať a očkovať substrát.

2. Príprava substrátu pre hlivu

pestovanie hlivy ustricovej na slame alebo pilináchHliva ustricová ako aj iné druhy hlivy rastú na širokom spektre organických materiálov ( slama, seno, piliny listnatých drevín, suché lístie, kartón, kávový odpad alebo iné druhy organických zvyškov obsahujúcich celulózu a lignín), z ktorých rozkladom čerpajú živiny. Organický materiál by mal byť čerstvý (nie starší ako 1 rok), nemal by byť znečistený, plesnivý alebo zvlhnutý zlým skladovaním. V každom prípade by ste sa mali vyhnúť materiálom z dreva ihličnanov, pretože tie obsahujú živice a iné látky, ktoré spomaľujú rast húb.

Veľmi dôležitým faktorom je frakcia, na akú je substrát rozdrvený/nasekaný, pretože je tým ovplyvnená rýchlosť s akou vlákna mycélia prenikajú do substrátu, akou získavajú živiny a akou vytvorí hliva plodnice. Napríklad slama by mala byť v ideálnom prípade nasekaná na cca 1 – 2 cm dĺžku. V prípade kávového odpadu je naopak problém s príliš malou frakciou, ktorá sa má pri väčších množstvách tendenciu zhutňovať a preto je ju vhodné zmiešať napr. so slamou (20 % slama, 80 % kávový odpad), ktorá substrát z kávového odpadu prevzdušní.

3. Pasterizácia substrátu

sterilizácia substrátu pre hlivu ustricovúAby mala hliva ustricová k dispozícii čistý substrát bez zárodkov iných húb, plesní a baktérií, ktoré by jej konkurovali, či znehodnotili hlivu, je substrát potrebné pred samotným naočkovaním hlivy sterilizovať. Existuje hneď niekoľko spôsobov ako sterilizovať substrát pred naočkovaním hlivou, no s klasickým domácim vybavením je najpoužívanejšia pasterizácia – teda sterilizácia vlhkým teplom.

Poznámka: Rýchlejšou a efektívnejšou metódou je sterilizácia v tlakových nádobách (autokláv) pri vysokej teplote a tlaku (120 °C, 120 KPa, 20 min), no takéto vybavenie používajú skôr profesionálni pestovatelia.

Substrát vložte do nádoby (hrniec alebo kotol s pokrievkou) s vodou tak, aby bol celý ponorený, vodu zohrejte na 80 až 85 °C a udržujte túto teplotu cca. 30 min. Aby substrát ostal pod hladinou horúcej vody, môžete ho zaťažiť mriežkou alebo sitkom. Pasterizácia zabije väčšinu žijúcich húb a baktérií a aj keď spóry niektorých termofilných baktérií prežijú, tieto nepredstavujú pre hlivu konkurenciu a naopak sú pri jej raste prospešné.

poznámka: vhodnou pomôckou pri pasterizácii ako aj následnom odkvapkaní substrátu je drôtená klietka/sieťovina ktorá udrží substrát pod vodou a po pasterizácii je ju možné vytiahnuť z horúcej vody a substrát nechať odtiecť.

4. Príprava substrátu na očkovanie hlivou

sadba hlivy ustricovej so substrátomVšetky operácie, ktoré nasledujú po sterilizácii substrátu, by ste mali vykonávať v čistej miestnosti (ideálne v pripravenej kultivačnej miestnosti – viď vyššie) s vydenzifikovanými povrchmi, pretože inak by mohla všetka vaša doterajšia práca vyjsť nazmar. Na manipuláciu so substrátom používajte gumené rukavice vydenzifikované čistým alkoholom, ktorým je potrebné dezinfikovať aj pracovný stôl či iné povrchy, ktoré prídu do kontaktu so substrátom.

Substrát je potrebné nechať po pasterizácii odtiecť od prebytočnej vody. Ak stlačíme substrát v dlani mala by sa z neho vytvoriť kompaktná hrudka, no vytiecť by malo len pár kvapiek, takže ho nechajte po pasterizácii dostatočne dlho odtiecť. Substrát zbavený prebytočnej vody by nemal páchnuť kyslo ani po hnilobe.

Substrát necháme po pasterizácii a odkvapkaní vychladnúť na izbovú teplotu (chladnutie môžeme urýchliť tým, že substrát rozhrnieme na čistom, vydenzifikovanom povrchu). Po vychladnutí môžeme do substrátu primiešať hnojivo (drvený vápenec alebo sadrovec) v objeme cca. 5% z objemu substrátu. Pridanie hnojiva však nie je nevyhnutné a mnoho pestovateľov ho vynecháva úplne.

5. Očkovanie substrátu sadbou hlivy ustricovej

Pripravený substrát môžeme naočkovať hlivou ustricovou. Sadba hlivy je predávaná naočkovaná na obilnom zrne alebo na iných živných médiách. Naočkovanie takejto sadby znamená, že ju jednoducho rovnomerne premiešame s pripraveným substrátom v pomere uvedenom na obale (väčšinou 2-3% k objemu substrátu). Ak pridáme do substrátu viac sadby hlivy ustricovej, jej mycélium prenikne celým substrátom rýchlejšie, čím sa zabráni kolonizovaniu inými plesňami, baktériami, či hmyzom a produkcia plodníc sa mierne zvýši. So sadbou je potrebné zachádzať opatrne, pretože manipulujeme so živým organizmom a pri manipulácii s ňou, čo možno najviac zachovávať sterilné prostredie.

6. Inkubácia

pestovanie hlivy ustricovej v plastových vreciachPo zaočkovaní sadbou hlivy môžeme substrát vložiť do plastových (PE) vreciek/vriec, pričom do každého môžeme vložiť 4 až 10 kg substrátu. Najvhodnejšie sú dlhé a úzke vrecká (70 – 90 cm dĺžka a 20 – 40 cm šírka), do ktorých substrát dôsledne utlačíme. Ideálne sú pevné a priehľadné vrecká, pretože akékoľvek napadnutie plesňami je ihneď viditeľné a kontaminované vrecko môžeme odstrániť z inkubačnej miestnosti. Okrem toho môžeme cez priehľadné vrecká sledovať aj proces kolonizácie substrátu hlivou, ktorá sa prejavuje rozpínaním bieleho mycélia po substráte.

Plastové vrecká následne uzavrieme šnúrkou (prípadne zošívačkou) a narobíme do nich dierky cca. s priemerom 1-2 cm, ktoré rozmiestnime cikcakovito 10 až 15 cm od seba. Dierky zabezpečujú ventiláciu a dýchanie huby. Následne rozmiestnime vrecká po kultivačnej miestnosti minimálne 15 cm od seba (môžu sa položiť na zem alebo zavesiť), čo umožní dostatočnú ventiláciu a zabráni šíreniu prípadnej nákazy.

Inkubácia (obdobie od naočkovania po začiatok vytvárania plodníc) trvá zvyčajne 17 až 27 dní. Počas inkubácie hlivy ustricovej (Pleurotus ostreatus) je potrebné v kultivačnej miestnosti udržiavať stabilnú teplotu 8 – 18 °C (iné druhy hlivy si vyžadujú iné teplotné podmienky – napr. hliva buková (Pleurotus pulmonarius) 15 až 25 °C a teplomilná hliva lievikovitá/miskovitá (Pleurotus cornucopiae), či hliva kráľovská (Pleurotus eryngii) 20 až 30 °C), vysokú vlhkosť vzduchu (75 – 80%), ktorú môžeme udržiavať poprašovaním kultivačnej miestnosti vodou a dostatočné vetranie. Svetlo počas inkubácie nie je potrebné.

Tip: Druh hlivy si môžete vyberať aj podľa jeho teplotných nárokov a ročného obdobia počas ktorého ich pestujete. Pre hlivu ustricovú je vhodnejšia jar a jeseň, zatiaľ čo teplomilnejším druhom bude viac vyhovovať leto. Vyhnete sa tak energeticky náročnému vykurovaniu či klimatizácii.

hliva ustricová na kávovom odpadePo 4 dňoch od naočkovania je možné vidieť prvé belavé vlákna hlivy kolonizujúce substrát. Po cca. 3. týždňoch hliva úplne prerastie substrát, ktorý celý zbelavie a vtedy je pripravená vytvárať plodnice, pretože sa jej míňajú živiny a to je pre hubu signál aby začala tvoriť plodnice, ktorými by sa vo voľnej prírode rozmnožovala. Tvorbu plodníc môžeme podporiť aj znížením teploty v miestnosti na 6 – 10 °C počas 2-3 dní (napríklad pootvorením okien počas noci ako simuláciu chladného jesenného počasia) a následne teplotu v miestnosti opäť zvýšime na 8 – 18 °C. Pre tvorbu plodníc je už potrebné aj svetlo (8 – 12 hodín denne nepriameho svetla), pričom intenzita svetla má efekt na ich rast (málo svetla spôsobuje predĺženie stopiek plodníc, zatiaľ čo hlavičky plodníc ostávajú menšie). Plodnice húb sa začnú vytvárať na miestach, kde sme vytvorili dierky. Plodnice sa vytvárajú 4 až 10 dní v závislosti od podmienok. Počas tohto obdobia ich je vhodné pravidelne poprašovať vodou (dva krát denne) aby sme predišli vysychaniu hlivy.

7. Zber hlivy ustricovej

úroda hlivy ustricovej Pleurotus ostreatusHlivu môžeme začať zbierať akonáhle sú plodnice dostatočne veľké (zvyčajne 3 – 5 dní po tom, ako sa objavili prvé hlavičky huby). Plodnica hlivy je zrelá, keď klobúčik získa svetlejšiu farbu a je plochý. Kvalita plodníc však časom stráca kvalitu, takže nečakajte kým prezrejú a zbytočne nezačnú produkovať spóry. Plodnice sa môžu odtrhnúť rukou alebo odrezaním stopky nožom.

Po prvej vlne tvorby plodníc môžeme plastové vrecko úplne rozrezať (ak je v kultivačnej miestnosti dostatočná vlhkosť a vetranie). Ďalšia vlna vytvárania plodníc nasleduje po cca. 9. dňoch, pričom môžete očakávať 2 až 5 sérií tvorby plodníc (závisí to od vhodných podmienok v kultivačnej miestnosti).

Zrelé plodnice hlivy produkujú miliardy mikroskopických spór, ktoré môžu spôsobovať respiračné ťažkosti a preto je ich vhodné zberať ešte pred tým, ako dozrejú a začnú ich produkovať vo veľkom. Ak to nestihnete, je vhodné pri zbere nosiť rúšku, pred zberom miestnosť poprášiť vodou a kultivačnú miestnosť uchovávať uzavretú od obytných častí.

Hlivu ustricovú skonzumujte v čo najkratšom čase po zbere, prípadne ju môžete uskladniť na dlhšie obdobie zmrazením, vysušením či vo forme zaváranín.

Na záver

Pestovanie hlivy má svoje špecifiká, ktoré si osvojíte najmä vlastnými skúsenosťami. Ak Vám niečo nevýjde na prvý krát, snažte sa analyzovať v čom bol problém a ako by ste mohli proces pestovania vylepšiť. Skúšajte rôzne druhy sadby, substráty a rôzne teplotné, a svetelné podmienky, pretože len tak budete schopní pestovanie hlivy zdokonaliť. Máte aj vy skúsenosti s pestovaním hlivy? - neváhajte sa o ne s nami podeliť nižšie v komentároch. Prajem vám pri tom veľa úspechov a radosti z výsledkov.

 

Použité zdroje: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8810086, permaculturenews.org, edis.ifas.ufl.edu/ss662

Autor:
Jakub Durdík

Viac článkov od Jakub Durdík

Podobné témy

Sledujte nás