
Silný mráz umožnil zber hrozna na ľadové víno

Uplynulý týždeň umožnil studený vzduch zo severu vinohradníkom na Slovensku ale aj v iných častiach Európy zozbierať zamrznuté hrozno na ľadové víno.
Ľadové víno je výnimočné svojou extraktívnosťou, ktorú získava tak že voda v bobuliach hrozna do veľkej miery zamŕza. Ak sa takéto zamrznuté hrozno vylisuje, vo výslednom mušte zostane iba koncentrovaná šťava s minimom vody. Dopracovať sa k ľadovému vínu je však veľká lotéria, keďže sa musí takéto hrozno vyhnúť chorobám ako aj zveri po dlhý čas.
Práve zver spôsobila tento rok veľké škody, keďže si v mnohých prípadoch na hrozne určenom na ľadové víno pochutnali jelene, srnky, diviaky či vtáky. No a napokon musí teplota klesnúť pod -7 stupňov celzia pri zbere a tiež pri lisovaní, čo sa v niektorých ročníkoch ani nemusí podariť. Ak sa toto všetko podarí, tak z jedného kilogramu hrozna sa vylisuje len 10 cl koncentrovaného muštu (pri štandardnom hrozne je to až 75 cl). Preto je ľadové víno také výnimočné a cenené.
Takýto koncentrát ma vysokú aromatiku a cukornatosť vďaka ktorým dostáva ľadové víno jedinečné vlastnosti. Tí šťastnejší vinári mali tento týždeň príležitosť takéto vzácne hrozno konečne obrať a vylisovať, takže sa aj v tomto roku môžeme tešiť na túto špecialitu.
Zdroj: TASR
Autor: Redakcia - Mats