Spoznajte najobľúbenejšie druhy tekvice

Autor
Katka Ondeková

17.09.2020

12 druhov tekvíc v prehľadnom zozname

Existujú stovky druhov tekvíc, pochádzajúcich takmer zo všetkých kútov našej planéty. Majú rôzne veľkosti, tvary, textúry či chute no ich spoločným znakom je ich nenáročné pestovanie, dozrievanie od konca leta do jesene a typické, dužinaté plody obalené tvrdou šupkou, ktorá umožňuje ich dlhé skladovanie.

Tekvice dokážu výrazne obohatiť náš jedálniček, pretože ich je možné variť, piecť, plniť a je ich možné použiť na prípravu omáčok, prívarkov, koláčov a iných chutných jedál, no takisto sú populárnym ozdobným predmetom. Jednotlivé druhy tekvíc sa však hodia na rôzne účely a preto je prospešné zorientovať sa aspoň medzi základnými typmi.

V našom prehľade sme sa zamerali na najobľúbenejšie druhy tekvíc, ktoré je možné dopestovať v našich klimatických podmienkach. Pri jednotlivých druhoch tekvice nájdete aj tipy na ich využitie v kuchyni:

1. Tekvica obrovská

tekvica druhyI keď tekvica obrovská je druhové označenie (cucurbita maxima), tento názov sa v užšom zmysle skôr používa na označenie neskorých tekvíc klasického okrúhleho tvaru s jasno-oranžovou farbou šupky i dužiny. Veľkosť jednotlivých kultivarov takýchto tekvíc môže siahať od rozmerov malej lopty až po gigantické tekvice.

Okrem okrasného účelu (najmä na vyrezávanie počas haloweenu) sú aj obľúbenou tekvicou na prípravu rôznych jedál. Je ich možné piecť, pražiť či pripravovať z nich rôzne polievky či prívarky. Aj ich semená sú vhodné na praženie.

Kultivary tekvice obrovskej: Goliáš, Super Moon, Aspen, Hijinks, golden delicious, Tom Fox

2. Maslová tekvica

maslova tekvica Maslová tekvica patrí k najsladším druhom tekvíc vôbec. Má hrubú, šťavnatú dužinu jasne oranžovej farby a málo semien. Maslová tekvica je ľahko rozpoznateľná vďaka predĺženému, hruškovitému tvaru a svetlohnedej až krémovej šupke, ktorá sa ľahko lúpe. Maslové tekvice najlepšie chutia až niekoľko týždňov po zbere no je ich možné skladovať až niekoľko mesiacov.

Maslová tekvica je v kuchyni veľmi univerzálna, keďže je vynikajúca na pečenie, grilovanie no najmä na prípravu rôznych pyré, polievok, plniek a omáčok, pretože neobsahuje v dužine veľa vlákien a ľahko sa roztláča či mixuje.   

Kultivary maslovej tekvice: Laura, Waltham, Honeybaby

3. Tekvica hokkaido

hokkaido tekvica Tekvica hokkaido si získala medzi jednotlivými druhmi tekvíc výnimočné postavenie a to najmä vďaka jej plnej, orieškovej chuti, pevnej textúre a širokému využitiu v kuchyni. Typická tekvica hokaido má menšie dužinaté plody bez výrazného rebrovania po stranách. Najbežnejšia farba zrelej tekvice hokaido je oranžovo-červená, no dostupné sú aj kultivary s modro-sivou či zelenou šupkou. Všetky tekvice hokaido však majú jasno-oranžovú, pevnú dužinu.

Vynikajúca oriešková chuť predurčuje tekvice hokaido na pečenie a grilovanie (s trochou olivového oleja, korenia a soli), no vynikajúce sú aj polievky, omáčky, pyré a iné jedlá pripravené z tohto druhu tekvíc.

Kultivary tekvíc hokkaido: Uchiki kuri, Red kuri, Blue kuri, Green kuri

4. Tekvica buttercup

zelena tekvica na pečenie Tekvice typu buttercup patria do rodu tekvíc veľkoplodých (cucurbita maxima) a vyznačujú sa splošteným tvarom s výrazným rebrovaním, maslovo-krémovou textúrou a sladkou chuťou. Tento druh tekvíc sa vďaka atraktívnemu tvaru často pestuje aj na okrasné účely.

Tekvice buttercup sú vynikajúce len tak pečené, obľúbené sú najmä na prípravu pyré (roztlačená dužina spolu s olivovým olejom a syrom) a omáčok k cestovinám.  

Kultivary tekvíc Buttercup: Burgess, Bonbon

5. Tekvica Acorn

malé tekvice na pečenie Tekvica acorn (názov podľa tvaru - acorn znamená v preklade žaluď) sa vyznačujú menšími, okrúhlymi plodmi s výrazným rebrovaním a sladkou, šťavnatou a pevnou dužinou. Šupka tohto druhu tekvíc je väčšinou tmavo zelená (niekedy so žltými fľakmi) a dužina žlto-oranžová.

Tekvice acorn majú veľmi sladkú, no menej výraznú, jemnejšiu chuť, takže sú vhodné na kombinovanie s inými intenzívnejšími chuťami. Sú vhodné na varenie, dusenie, praženie a plnenie, takže ich uplatnenie v kuchyni je naozaj široké.

Kultivary tekvíc acorn: Bush Table Queen, Honey Bear, Festival, Jester

6. Špagetová tekvica

špagetová tekvica Špagetová tekvica je známa najmä vďaka svojej jedinečnej textúre dužiny, ktorá sa po uvarení rozdelí na dlhé rezancovité vlákna. V takejto podobe sa často podáva spolu s paradajkovou omáčkou namiesto špagiet, podľa čoho dostal tento druh tekvice aj názov.  Špagetová tekvica je pomerne veľká (1-2 kg) a spoznáte ju vďaka jej oválnemu tvaru, krémovo-žltej farbe jej šupky a jasno-žltej dužine.

Špagetovú tekvicu je možné pripraviť na viacero spôsobov. Okrem tradičnej náhrady cestovín je skvelá aj opekaná s maslom či olivovým olejom alebo na prípravu polievok a omáčok.

Kultivary špagetovej tekvice: Tivoli, Sugaretti

7. Tekvica delicata 

vzorovaná tekvicaTekvica delicata je ľahko rozpoznateľná svojím oválnym tvarom, ktorý zdobia tmavozelené pruhy na krémovom podklade. Šupka tejto tekvice je nezvyčajne tenká a preto ju pri príprave jedál netreba lúpať, no pre túto jej vlastnosť je náchylnejšia na vonkajšie poškodenia a jej skladovateľnosť je kratšia. Dužina tohto druhu tekvice je suchšia a chutí po orieškoch a kukurici.

Tekvice delicata sa skvelo hodia na prípravu sladkých receptov (napr. pečená s medom a škoricou), no takisto ako plnená, zapečená tekvica (na slano). 

Kultivary tekvice delicata: Bush delicata

8. Špargľová tekvica

tekvica na varenieŠpargľová tekvica tvorí v našom zozname výnimku, pretože ide o jediný skorý typ, ktorý sa textúrou, chuťou a vlastnosťami skôr podobá cukete, patizónu či iným skorým tekvicovitým plodinám. Keďže sa ale ľudovo nazýva špargľová tekvica alebo “tekvica na varenie” nemohli sme ju vynechať.

Jej plody majú valcovitý tvar s tenkou šupkou krémovej až zelenkavej farby a krémovo-žltou dužinou. Je vhodná na okamžité spracovanie vo forme prívarkov, polievok či na zaváranie.

Kultivary špargľových tekvíc: Kveta, Bětka

9. “Knedľové“ (dumpling) tekvice

farebné tekviceTieto krásne sfarbené tekvičky slúžia na okrasu, no sú aj veľmi chutné. Knedľové tekvice sú ľahko rozpoznateľné zhora splošteným tvarom a výraznými, tmavozelenými či oranžovými pruhmi na krémovom podklade. Dužina tohto druhu tekvíc má jemnú textúru a sladkú chuť so škrobovitým nádychom kukurice.   

Vďaka ich drobným rozmerom sa dajú ľahko prerezať, plniť a následne zapiecť na rôzne sladké i slané variácie.

Kultivary knedľových tekvíc: Sweet Dumpling, Carnival

10. Tekvica Kabocha

zelena tekvica Táto japonská tekvica je obľúbená najmä vďaka svojej sladkej a veľmi pevnej dužine, ktorá chuťovo pripomína bataty. Je pomerne veľká, zhora sploštená a s tmavozelenou (prípadne oranžovou) šupkou, ktorá je často škvrnitá a hrboľatá.  

Tekvica kabocha (kaboča) je obzvlášť obľúbená v japonskej kuchyni aj preto že po tepelnej úprave si drží tvar a pevnosť dužiny, takže sa často vysmáža (tempura), pridáva do polievok, sushi a je ju možné kombinovať s rozličnými chuťami. Tento druh tekvíc má naozaj pevnú šupku, takže sa pečie či varí aj s ňou. Tekvica kabocha je vynikajúca na pečenie či prípravu pyré, polievok a omáčok.

Kultivary tekvice kabocha: Sunshine, Hokkori, Shokichi Shiro

11. Popoluškine Tekvice

druhy tekvícSvoj názov tieto tekvice dostali podľa ich tvaru pripomínajúceho popoluškin koč. Tento typ tekvíc je ľahko rozoznateľný vďaka typickému zhora sploštenému tvaru, po obvode akoby nafúknutým objemom a výrazným, širokým rebrovaním. Nejde o konkrétny druh tekvíc ale skôr o skupinu tekvíc s takýmto tvarom. Okrem ich okrasnej funkcie sú aj veľmi chutné a všestranne využiteľné v kuchyni.

Popoluškine tekvice majú pevnú, sladkú dužinu, ktorá je skvelá na pečenie a smaženie, no môžu sa z nej pripraviť aj rôzne polievky, pyré a je ju možné aj zavárať.  

Jedlé kultivary popoluškiných tekvíc:  Rouge Vif d'Etampes, Long Island cheese, Muscade de provence

12. Biela tekvica

tekvica biela Viaceré druhy tekvice majú svoje biele variety, ktoré majú najmä okrasnú funkciu, no niektoré biele odrody tekvíc majú aj vynikajúcu chuť. Jednou z nich je odroda ‘lumina‘ so žlto-oranžovou dužinou a výbornou sladkou chuťou vhodnou na prípravu pyré či tekvicového koláča.

Jedlé kultivary bielych tekvíc:  Lumina, Cushaw white

 

Užitočné informácie:

1. Chutné nápady ako využiť bohatú úrodu tekvice: ako využiť bohatú úrodu tekvice?

2. Ako zbierať a uchovať semená na ďalšiu sezónu v záhrade: zber a uchovávanie semien zeleniny

3. Ako si predĺžiť sezónu v zeleninovej záhrade: techniky na predĺženie sezóny v záhrade

 

Použité zdroje: modernfarmer.com, countryliving.com

 

 

Autor:
Katka Ondeková

Viac článkov od Katka Ondeková

Podobné témy

Sledujte nás