Strihanie ríbezlí jednoducho a prehľadne


ribezle strihanie

Strihanie ríbezlí nie je nič zložité. Stačí ak porozumiete jeho základným princípom:

Či už pestujete červené, biele alebo čierne ríbezle, určite ste sa už stretli s otázkou ako a kedy strihať ríbezle tak, aby boli tieto ovocné kry zdravé a produktívne každú sezónu. Práve rez ríbezlí ovplyvňuje, akú veľkú energiu vloží rastlina do rastu, akú do úrody, a samozrejme má vplyv aj na silu a zdravotný stav kra. Strihom môžeme z ríbezle odstrániť časti rastliny, ktoré už neprinášajú úrodu a umožníme tak rast mladých častí, ktoré sú produktívnejšie.

V odbornej literatúre môžete nájsť viacero typov strihania ríbezlí, no všetky typy rezov a foriem pestovania sú postavené na rovnakých princípoch. Ako náhle tieto jednoduché princípy pochopíte, každoročné strihanie ríbezle bude jednoduchou záležitosťou a veľkosť či formu pestovania ríbezlí si vyberiete podľa priestorových možností vašej záhrady.

Kedy strihať ríbezle

Ideálnym obdobím kedy strihať ríbezle je koniec zimy, keď je rastlina ešte v dormancii (vegetatívnom spánku), no už pominula hrozba silných mrazov (pod -10 °C). Termín rezu ríbezlí preto väčšinou vychádza na február až marec, podľa lokality a teplotných podmienok daného roka. Ak by sme načasovali rez na skorší termín, silné mrazy by mohli poškodiť konce ostrihaných častí rastliny a naopak ak by sme strihali neskoro, z rezov by už mohla vytekať miazga a pre rastlinu by to bola záťaž navyše. Vyhnite sa akémukoľvek rezu už zelených častí ríbezle, pretože takéto zásahy rastlinu oslabujú.

Tak ako pri ovocných stromoch aj pri ríbezliach je možný aj letný rez (po zbere úrody). Letný rez však spôsobuje oslabenie rastu ríbezle, takže je vhodný len pre silno rastúce ríbezle, ktoré by sa aj tak museli skracovať.

Podstata strihania ríbezlí

Pri reze akéhokoľvek ovocného stromu či kra je podstatné vedieť na akom dreve prináša úrodu. Ríbezle prinášajú najväčšiu a najkvalitnejšiu úrodu na dvoj až trojročnom dreve (čierne ríbezle najmä na dvojročnom a v menšej miere aj na jednoročnom dreve, zatiaľ čo červené a biele ríbezle najviac na dvojročnom a trojročnom dreve). Konáre staršie ako trojročné už potom prinášajú postupne menšiu a nekvalitnejšiu úrodu. Podstatou strihania ríbezlí je preto odstraňovanie starých vyrodených častí rastliny čím sa podporuje nový rast, ktorý prináša väčšiu a kvalitnejšiu úrodu. Vek jednotlivých výhonov a konárov ríbezle určíme podľa ich vzhľadu. Čím starší konár, tým je hrubší, tmavšie sfarbený a drsnejší.

Krok 1: Vyčistenie

Ak by sme nechali ríbezľu rásť bez strihania, čoskoro by rastlinu tvorilo najmä staré drevo, ktoré by bolo už menej produktívne, prinášalo by nekvalitnejšiu úrodu a bolo by náchylnejšie na rôzne ochorenia. Prvým krokom každého rezu ríbezlí je preto odstránenie starého, vyrodeného dreva (v prípade čiernych ríbezlí odstraňujeme trojročné a staršie konáre, zatiaľ čo pri červených a bielych ríbezliach až štvorročné a staršie konáre) a to tak, že ich odstrihneme až tesne nad zemou (cca 5 cm). Staré vyrodené konáre spoznáme podľa väčšej hrúbky a tmavšieho sfarbenia. Odstránime tiež všetky poškodené, suché a choré časti ríbezle.

kedy strihat ribezle

Každý konár vyrastajúci zo základne teda necháme rásť 2 roky (v prípade čiernych ríbezlí) a 3 roky v prípade červených a bielych ríbezlí. Následne sa odstránia až tesne nad základňou rastliny, čím uvoľníme miesto pre rast mladých výhonov. Takto budeme mať na rastline neustále mix jedno, dvoj a trojročných konárov, čím si zabezpečíme úrodu v aktuálnej sezóne, ako aj úrodu do budúcich rokov.

Krok 2: Tvarovanie a redukcia ríbezlí

Cieľom tohto kroku je ponechať na rastline vhodný počet rodivých (dvojročných a trojročných) konárov ako aj mladých jednoročných výhonov, ktoré nám zabezpečia úrodu počas budúcich rokov. Na jednom kre je optimálne ponechať 6 až 12 konárov vyrastajúcich zo základne rastliny, z ktorých 3 až 5 konárov by malo byť starších (dvojročných alebo trojročných). Počet ponechaných konárov závisí od sily rastliny (staršia, mohutnejšia ríbezľa s dobre vyvinutou koreňovou sústavou zvládne väčšie množstvo rodivého dreva a úrody).

ako strihat ribezle

Na kre vždy ponecháme zdravšie a vitálnejšie konáre, pričom stred kra ponecháme voľný kvôli prístupu svetla a cirkulácii vzduchu. Prioritne odstraňujeme previsnuté/horizontálne rastúce konáre ako aj prípadné krížiace sa výhonky či konáre smerujúce do stredu kra. Na záver skrátime v prípade bielych a červených ríbezlí ponechané koncové jednoročné výhonky o tretinu až polovicu a to tak, že striháme šikmým rezom pol centimetra nad púčikom smerujúcim von od stredu kra. V prípade čiernych ríbezlí koncové výhony neskracujeme (iba ak z estetických dôvodov).

strih ribezli

Výsledkom by mala byť prevzdušnená rastlina s ponechanými konármi, ktoré sú od seba v dostatočnej vzdialenosti, čo zabezpečí dobrú cirkuláciu vzduchu a väčšiu odolnosť voči chorobám. Očakávajte, že v oboch krokoch strihania ríbezle sa spolu každoročne odstráni 25 až 50 % z rastliny (čierne ríbezle rýchlejšie rastú, takže potrebujú aj ráznejší strih).

Strihanie ríbezlí na kmienku:

Pri ríbezliach naštepených na kmienku je postup strihania rovnaký, len s tým rozdielom, že staré vyrodené konáre odstraňujeme rezom nad miestom z ktorého vyrastajú z kmeňa. Niektoré červené a biele ríbezle vyrastajú z jedného (pár centimetrov dlhého) kmienka aj prirodzene (bez toho aby boli naštepené). Aj v prípade takýchto krov je postup rezu rovnaký.

Tipy pri strihaní ríbezlí:

Ostré nožnice zabezpečia čisté, hladké rezy a preto si ich pred strihaním naostrite

Chorobami alebo škodcami napadnuté drevo okamžite odstráňte z blízkosti ríbezle a spáľte. Nožnice, ktoré boli použité na strihanie chorého dreva dezinfikujte alkoholom, aby sa nákaza nepreniesla na zdravé rastliny.

Ak zostriháme ríbezľu až príliš, oberieme sa tým o úrodu a ker bude investovať energiu do produkcie mladých výhonov. Ak bude naopak rez nedostatočný dosiahneme síce väčšiu úrodu (viac menších plodov), ktorá však bude rok čo rok slabšia, pretože rastlina bude postupne slabnúť. Preto je dôležité udržiavať rovnováhu medzi úrodou a rastom ríbezle.

Ríbezľa potrebuje dostatočný priestor na rast. Myslite na to už pri vysádzaní ríbezle a doprajte jej v záhrade miesto s dostatkom svetla a cirkulácie vzduchu.

Rovnaký postup ako pri strihaní červených ríbezlí môžete použiť aj pri reze egrešov.

Užitočné informácie:

1. Ako a kedy strihať vinič: strihanie viniča

2. Ako správne sadiť ovocné stromy a kry: Sadenie ovocných drevín jednoducho a prehľadne

 

Použité zdroje: extension.umn.edu, ladybug.uconn.edu, extension.colostate.edu



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…