Z kávového odpadu pestujú hlivu ustricovú
Len 0,2% z mletej alebo zrnkovej kávy skončí v nápoji a zvyšok sa vyhadzuje. Tento odpadový materiál obsahuje cenné živiny, ktoré môžu byť zužitkované v poľnohospodárstve.
Novo založená spoločnosť v holandskom Roterdame pestuje hlivu ustricovú práve na odpade z kávy. Jedna bežná kancelárska budova dokáže za mesiac vyprodukovať až jednu tonu takéhoto odpadu. To sú už zaujímavé množstvá aj z pohľadu systematického využitia. Okrem pestovania hlivy ustricovej sa odpad z kávy využíva aj ako organický substrát na výrobu kompostu. Podobné spoločnosti zaoberajúce sa farmárstvom priamo v mestách vznikajú ako huby po daždi a to hlavne vo vyspelom svete. V zmysle sloganu “ Jedz lokálne“ si čoraz väčší počet ľudí uvedomuje aj enviromentálnu stránku potravinárskeho priemyslu a vyhľadávajú jedlo, ktoré k nim neprecestovalo tisícky kilometrov ale jedlo ktoré pochádza z lokálnych zdrojov.
Zdroj: euronews.com
Autor: Redakcia - Mats