Ako pestovať zázvor doma


pestovanie zázvoru

Prehľadný a jednoduchý návod na pestovanie zázvoru v kvetináči

Zázvor je tropická rastlina s nezameniteľnou chuťou a prenikavou vôňou, ktorá sa v kuchyni používa na prípravu rôznych jedál a nápojov ako je napríklad slávny zázvorový čaj. Z tejto bylinky sa využíva najmä koreň, ktorý má protizápalové a antibiotické účinky a zároveň upokojuje žalúdok.

Zázvor je teplomilná rastlina, ktorá neznesie mráz, no v našich klimatických podmienkach ho môžeme pestovať v kvetináči ako trvalku a zbierať čerstvé korene zázvoru po celý rok. Pestovanie zázvoru je pritom omnoho jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. Ako náhle je zázvor zasadený sadený, stačí len voda a trpezlivosť k tomu aby ste si doma vypestovali svoje vlastné, chutné korene zázvoru.

Zázvor a jeho pestovanie

Sadenie zázvoru

zázvor vhodný na výsadbuNa sadenie si môžete zázvor kúpiť v záhradných centrách alebo u predajcov zo semenami a sadenicami. Je však dôležité aby ste si vybrali jedlý zázvor (najznámejší a najpoužívanejší je Zingiber officinale – ďumbier lekársky), pretože existuje mnoho iných druhov tejto rastliny, ktoré sa pestujú aj na okrasné účely.  Alternatívou je aj zázvor zakúpený z bežného obchodu, no takýto zázvor zvyčajne obsahuje chemické inhibítory, ktoré spomaľujú klíčenie a rast zázvoru čo spôsobuje menšiu pravdepodobnosť prijatia rastliny a omnoho pomalší rast. Výnimkou môže byť zázvor v bio kvalite.

zázvor sadenieZázvor môžete sadiť kedykoľvek, no jar (marec/apríl) je na to najvhodnejšia. Na výsadbu si vyberte zdravé, šťavnaté a svetlé korene zázvoru. Ideálne sú väčšie, hladké korene s viditeľnými pukmi (typickými hrčkami na koncoch koreňov zázvoru). Pred sadením namočte zázvor na pár hodín (napr. na noc) do teplej vody. Koreň zázvoru môžete aj rozdeliť na menšie časti (min. 3 cm) s pukom a zasadiť ich zvlášť, no v takom prípade nechajte rozdelené časti zázvoru pár dní na suchom mieste aby sa rezné rany mohli zahojiť a až následne môžete zázvor sadiť.  

zázvor v kvetináčiPripravte si väčší (hĺbka aj šírka 30 cm a viac) kvetináč s drenážnymi dierami v dne, pretože zázvor vyrastie v dospelosti až do 90 cm a pod koreňovými hľuzami, ktoré rastú horizontálne sú ešte menšie korene, ktoré čerpajú vodu a živiny z väčšej hĺbky. Kvetináč naplňte výživným a zároveň maximálne priepustným substrátom. Ideálna je zmes 30% piesku a 70% kompostu – ak nemáte ťažkú ílovitú pôdu v záhrade, môžete ju použiť do zmesi namiesto piesku.

Zázvor sadíme do substrátu (puk smerom nahor, no nie je to nutnosť) a následne ho zahrnieme vrstvou (2 až 5 cm) substrátu. Ak do kvetináča sadíme viacero koreňov zázvoru, necháme medzi nimi rozstupy minimálne 20 cm. Následne rastlinu zalejeme a zázvor umiestnime na teplé miesto (20 – 25 °C) s dostatkom nepriameho svetla. Pôdu udržujeme po výsadbe vlhkú no nie premočenú (frekvencia zalievania sa zvyšuje po vzklíčení rastliny). Zázvor by mal po výsadbe vzklíčiť do 2 – 4 týždňov.

Starostlivosť o zázvor

ako pestovat zazvor domaZázvoru vyhovujú izbové teploty (20 – 25°) a nepriame svetlo. Počas leta môžeme zázvor premiestniť do exteriéru na miesto, kde je počas poludňajších hodín tieň, no pri poklese dlhodobých teplôt pod 10°C alebo pri hrozbe nočných mrazov, musíme zázvor premiestniť opäť do interiéru.

Zázvor je smädná rastlina – polievame ju podľa potreby tak aby bola pôda vlhká no nie premočená, pretože by to mohlo spôsobiť hnilobu koreňov. Zálievka počas chladných mesiacov by sa mala znížiť na minimum. Výživný substrát s dostatkom kompostu poskytuje zázvoru dostatočné množstvo živín, no po viacročnom pestovaní je vhodné rastlinu pravidelne prihnojovať čerstvým kompostom alebo organickým hnojivom, prípadne presadiť do nového substrátu.

Zber zázvoru

zbieranie zázvoruPri pestovaní zázvoru potrebujete trpezlivosť, pretože rast a vyzrievanie koreňov zázvoru trvá 8 až 10 mesiacov. Samotné korene vyrastú za zhruba 4 mesiace, no takýto mladý zázvor ešte nemá dostatočne výraznú chuť a vôňu (ak však preferujete mladý zázvor, pokojne ho môžete konzumovať).

Úrodu zázvoru môžeme začať zberať ako náhle sa listy začnú sfarbovať do žlta. Zázvor môžeme zberať aj postupne podľa potreby – vždy sa odhrnie len časť koreňa (pred zberom necháme pôdu trochu preschnúť), ktorý sa odreže a zvyšok môžeme opäť zahrnúť substrátom a nechať na neskôr, prípadne z neho ďalšiu sezónu vyrastie nová rastlina. Takto si môžete zabezpečiť neustáli prísun čerstvého zázvoru po celú sezónu a zároveň pestovať zázvor ako izbovú rastlinu.

Prajem Vám veľa úspechov pri pestovaní tejto vďačnej rastliny.



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…

výsadba stromov

Sadenie ovocných stromov jednoducho a prehľadne

Spôsob akým zasadíme ovocný strom ovplyvní jeho budúcu prosperitu a čas ktorý bude potrebovať na nábeh do rodivosti. Kedy sadiť ovocné stromy Ideálnym obdobím na sadenie voľnokorenných ovocných stromov je október a…

proti voškám

Ako na vošky v záhrade efektívne

Vošky (aphidoidea) sú početná skupina malého hmyzu s mäkkým telom prispôsobená na cicanie rastlinných štiav, ktorá vie v záhrade narobiť veľké škody. Je to veľmi prispôsobivý a úspešný hmyz, ktorý môžeme nájsť na celom…

vrúbľovanie ovocných stromov

Štepenie ovocných stromov

Štepenie alebo vrúbľovanie ovocných stromov je metóda, ktorá umožňuje kombinovať odrezok (vrúbeľ) z ušľachtilého stromu na podpník alebo konár iného ovocného stromu. Výhodou Štepenia stromov je, že z navrúbľovanej časti…