Správne uchovávanie byliniek

Uchovávanie byliniek nie je žiadna veda, no musíte ich uchovať správne.

Mohlo by sa totiž stať, že stratia to, pre čo ich zbierate. Svoje vzácne obsahové látky. Tak šup, šup dať bylinky do zásob.

Usušené bylinky uchovávajte v dobre uzatvárateľných nádobách. Napríklad v zaváraninovej fľaške. Či sú správne usušené bylinky zistíte tak, že na hmat šuštia. Listy uskladnite bez stonky. Pomaly ich oddeľte a zatvorte do nádoby. Drobné časti byliniek sa nedrobia, nechajte ich tak ako sú, samozrejme v uzatvorenej nádobe. Semienka predtým ako uskladnite, musíte zbaviť prípadných suchých zvyškov rastlín. Ak bylinky hneď neuzatvoríte do nádob, naberú za daždivých alebo hmlistých dní vzdušnú vlhkosť a rýchlo sa skazia.

Ak chcete liečivé rastliny uchovať čisté a bez prístupu vzduchu, tak určite používajte na uskladnenie dobre uzatvárateľné poháre so skrutkovacím uzáverom alebo dózy. Prehľadné sklenené nádoby majú tú výhodu, že v nich hneď uvidíte pleseň alebo drobné živočíchy. Takéto poháre však nenechávajte na slnečnom mieste, pretože sa v bylinkách rozložia vzácne obsahové látky. Možno tomu predísť tak, že kuchynské poháre uložíte do skrinky, alebo budete používať nádoby z tmavého skla.

Nádobky si označujte štítkom s názvom byliniek a dátumom ich zberu. Vzácne koreniny a zásoby čajov by sa nemali uchovávať viac ako rok. Účinné látky aj vôňa potom strácajú hodnotu.  Ak vám ešte po roku nejaké bylinky ostanú, ovoňajte si nimi ocot alebo olej, alebo z nich za hrsť pridajte do hnojivového roztoku.

Zmrazovanie byliniek

Zamrazovanie je v posledných rokoch veľmi moderné. Nie všetky bylinky sa však môžu dať do mrazničky. Skôr by sme mohli povedať, že väčšina byliniek je skôr na sušenie ako mrazenie. No tie, ktoré sa dajú zamraziť, určite nestratia chuť ani vzácne vitamíny.

Nie všetky bylinky sú vhodné na zamrazovanie. Po rozmrazení totiž zostane zvyčajne z mnohých byliniek len dosť nepekne vyzerajúca kôpka. Ako som už písala v článku “Správne sušenie byliniek“  väčšina z nich by po navlhnutí stratila svoje vzácne hodnoty. Na zamrazovanie je vhodná napríklad saturejka, kôpor, petržlen, pažítka a vňaťový zeler.

Na zamrazovanie v hlboko mraziacom boxe používajte na to určené nádobky s vrchnákom. Dobrý nápad je aj vrecko, ktoré sa dá uzatvoriť. Predtým, ako vrecko s bylinkami dáte do mrazničky, vytlačte všetok vzduch z vrecka. Vo vreckách, či v špeciálnych nádobách, môžete bylinky zmrazovať samostatne alebo aj ich zmesi. Dobrý nápad je aj uskladniť bylinky na zmrazovanie v dózach, ktoré kúpite v každom trošku väčšom obchode.

Zmrazené bylinky nasypte neskôr rovno do pokrmov. Takže ich dajte počas varenia hneď do polievky alebo omáčky. Do šalátových nálevov ich dávajte 20 minút pred podávaním, potom sa lepšie rozvinie ich aróma a aj chuť budete cítiť.

 

Zuzana Gadušová
Autor:
Zuzana Gadušová

Viac článkov od Zuzana Gadušová

Podobné témy

Sledujte nás