Recept na domáci levanduľový olej

Katka Ondeková

Autor
Katka Ondeková

08.07.2019

Ako si jednoducho vyrobiť levanduľový olej

Levanduľový olej sa už po stáročia používa v rôznych kultúrach ako univerzálny liek najmä na upokojenie, hojenie rán a proti rôznym zápalom. Mnohé liečivé účinky esenciálnych olejov liečivej rastliny levanduľa lekárska, obsiahnutých v levanduľovom oleji boli potvrdené aj vedeckými štúdiami a tak má tento všestranný liečivý olej opodstatnenie aj v modernej domácej lekárničke.

Aj malé množstvo levanduľového oleja je veľmi efektívne a pri vonkajšom použití dokáže uľaviť od podráždenia pokožky, rôznych plesňových infekcií, stresu, urýchľuje hojenie rán, štípancov od hmyzu, posilňuje rast vlasov a upokojuje nervový systém človeka. Okrem toho sa môže levanduľový olej zriedený s vodou užívať aj vnútorne na zmiernenie úzkosti, proti nevoľnosti a zápche. Vďaka svojmu všestrannému využitiu sa levanduľový olej stal jedným z najpoužívanejších liečivých olejov v súčasnosti.

Levanduľový olej a jeho výroba

Ak sa naučíte ako si vyrobiť levanduľový olej svojpomocne doma, ušetríte financie a najmä budete vedieť aké ingrediencie bude váš levanduľový olej obsahovať. Pri výrobe levanduľového oleja je najdôležitejšie, aby čo najviac esenciálnych olejov prešlo z levandule do liečivého oleja a preto je potrebné zvoliť správny postup:  

Recept na levanduľový olej

Ingrediencie:   • Levanduľa

                                 • Rastlinný olej lisovaný za studena (ricínový /hroznový/olivový/mandľový)

Postup prípravy:

sušená levanduľa na levanduľový olej1. Na prípravu levanduľového oleja budeme potrebovať sušenú levanduľu. Čerstvo nazberané stonky kvitnúcej levandule je preto potrebné nechať vysušiť v tmavej, dobre vetranej miestnosti pri teplote 20 – 40 °C(ideálne sú povaly alebo šopy). Za ideálnych podmienok sa bylinky úplne vysušia za 1 – 2 týždne.

2. Vysušenú levanduľu rukami podrvíme na malé kúsky (stonky aj kvety) a vložíme do skleneného pohára alebo fľaše. Snažíme sa o to, aby sme do pohára vložili čo najviac levandule.

ako vyrobiť levanduľový olej3.Levanduľu zalejeme rastlinným olejom tak, aby v ňom bola celá ponorená (pohár/fľašu nezalievame doplna - od okraja necháme 2 cm pre prípad zväčšovania objemu). Môžeme na to použiť akýkoľvek panenský rastlinný olej lisovaný za studena, no ideálne sú oleje, ktoré nemajú silnú arómu ako sú napríklad ricínový alebo hroznový olej. Zmes premiešame/postláčame lyžicou aby sme sa uistili, že v nej nezostali žiadne vzduchové bubliny. 

4. Pohár/fľašu uzavrieme tak, aby sme zamedzili prístupu vzduchu a uložíme ju na slnečné (okenný parapet)  alebo vyhrievané tmavé miesto (napr. povala v lete), kde sa bude levanduľa lúhovať 4 až 6 týždňov.  Pri lúhovaní je dôležitá vyššia teplota, ktorá však nemôže neprekročiť 45 °C.

5. Levanduľový olej po vylúhovaní precedíme cez jemné plátno tak, aby v ňom nezostali žiadne rastlinné zvyšky.

6. Čistý levanduľový olej skladujeme v dobre uzavretých, tmavých fľašiach, z dosahu slnečného svetla a v chlade (pivnica. špajza)

ako skladovať levanduľový olej

Naše tipy:

• Levanduľový olej má pri vhodných skladovacích podmienkach (tma, chlad) dlhú životnosť (mesiace až roky), no v prípade nedostatku vhodných skladovacích priestorov je možné životnosť oleja predĺžiť pridaním vitamínu E (napr. z gélových kapsúl) ešte pred lúhovaním.

• Proces lúhovania môžete urýchliť vložením zmesi (rastlinného oleja a sušenej levandule) do pomalého tlakového hrnca s nastaviteľnou teplotou a lúhovaním (5 hodín) pri stálej teplote 38 – 49 °C. Dôležité je však neprekročiť toto teplotné rozpätie, pretože by to mohlo spôsobiť rozklad účinných látok v levanduli.  

• Ak chcete získať ešte koncentrovanejší levanduľový olej, proces lúhovania môžete zopakovať po precedení oleja s ďalšou dávkou sušenej levandule.

 

Ak vyskúšate tento recept, budeme radi ak nám dáte v komentároch tohto článku spätnú väzbu o príprave a výslednom levanduľovom oleji.

 

Čítajte tiež:      1. Levanduľa lekárska a jej účinky

                                 2. Levanduľa a jej pestovanie

 

Použité zdroje: organicfacts.net, wikihow.com, thedailygardener.com

Katka Ondeková
Autor:
Katka Ondeková

Viac článkov od Katka Ondeková

Najčítanejšie články

Sledujte nás