Hospodárske zvieratá

sliepky nosnice a brojlery druhy

Sliepky na okrasu či pre úžitok?

Premýšľate nad výberom sliepky či kohúta a neviete pre ktoré plemeno sa rozhodnúť? Pomôže vám užitočný prehľad obľúbených plemien:

Viac
Sliepky marans

Maransky: sliepky, ktoré znášajú čokoládové vajíčka

Sliepky Marans sú známe najmä vďaka veľkým tmavým hnedo-červeným vajíčkam. K ich popularite prispel aj James Bond, agent 007. Ten si v knižnej predlohe vajíčka maransiek dáva pravidelne na raňajky, pripravené na všetky možné spôsoby.

Viac
plemeno ruánska kačka

Kačica ruánska poteší chovateľa svojím zovňajškom aj chutným mäsom

Kačica ruánska svojím vzhľadom pripomína divokú kačicu a je tak ozdobou každého gazdovského dvora. Patrí medzi najťažšie plemená kačíc.

Viac
chov mangalice

Na farme, kde sa chová mangalica

Mäso z mangalice sa vďaka svojím prednostiam stáva čoraz žiadanejším na našich stoloch a preto sa chov tohto plemena ošípaných rozrastá aj na Slovensku. Dôkazom je aj rodinná farma z Hurbanova, kde sa mangaliciam darí.

Viac
kolobeh chovu rýb a pestovania plodín

Integrovaný chov rýb, hospodárskych zvierat a pestovania plodín

Najpôsobivejší na tomto starodávnom čínskom systéme farmárčenia je fakt, že do dnešnej doby dokáže konkurovať nákladmi masovej produkcii a je stále využívaný

Viac
rezistencia na baktérie u zvierat

Rezistencia baktérií na antibiotiká vzniká aj pri chove zvierat

Veľa sa o tom nehovorí, no rezistencia patogénnych baktérií na antibiotiká sa môže stať jedným z najväčších zdravotných problémov budúcnosti. Mnohí tvrdia, že vážnejším než rakovina.

Viac
rekord - najväčší dobytok

Najväčší vôl na svete sa volá Danniel a meria 193 cm

Predpokladá sa, že tento 1 043kg vážiaci obor je najväčším exemplárom hovädzieho dobytka na svete

Viac

Chovať či nechovať?

Začať s chovom zvierat akéhokoľvek druhu sa zdá veľmi jednoduché, opak je však pravdou. Dobrý chovateľ je ten, ktorý chová zvieratá nielen pre úžitok, ale aj pre potešenie. Rozumie im, teší sa z nich a chov napĺňa časť jeho života.

Viac