Medovka lekárska - účinky a použitie


medovka bylinka

Zber, použitie a účinky liečivej rastliny medovka lekárska (Melissa officinalis)

Odborný názov: Melissa officinalis                                              Zaradenie: parí do čeľade hluchavkovité

Iné názvy: melisa, meduň, citrónová zelina, včelník

Medovka lekárska je trvalka pochádzajúca zo Západnej Ázie odkiaľ sa ľudským pričinením postupne rozšírila do Európy a Severnej Ameriky. Listy medovky majú jemnú citrónovú arómu a po stáročia sa používajú ako liek, no tiež ako ochucovadlo v kuchyni. Prvé zmienky o medovke siahajú až do antického grécka a ako liečivá rastlina je medovka lekárska spomenutá aj v biblii. Jej názov je odvodený od gréckeho slova včela, pretože počas kvitnutia doslova priťahuje včely.

Medovke sa darí v rôznorodých podmienkach vďaka tomu, že sa rozmnožuje semenami i vegetatívne (koreňmi) a je veľmi odolná (nie je však odolná proti silným mrazom). Dorastá do výšky 60 cm a svojim rozširovaním vytvára typické zhluky porastu.

Medovka lekárska je charakteristická svojimi oválnymi listami, ktoré majú po okrajoch pílkovitý vzor. Podobajú sa na listy mäty, s ktorou je medovka príbuzná. Príjemná citrónová vôňa listov sa uvoľní po ich pošúchaní alebo rozdrvení . V našich klimatických podmienkach sa medovka vyskytuje len pestovaná v záhradách alebo na lúkach.

Medovka lekárska obsahuje účinné látky:

Medovka obsahuje viac ako 100 chemických látok, no biologicky aktívne sú najmä esenciálne oleje (citral, geraniol, citronelal, linalool, oxid β-caryophyllene), flavonoidy, quercitín, kaempferol, apigenín, luteolín, taníny, fenolové kyseliny, terpény, kyselina rozmarínová, Kyselina chlorogénová a kyselina kávová. Za citrónovú arómu sú zodpovedné citral a citronellal.

Medovka lekárska a jej účinky

Medicínske účinky medovky lekárskej: Sedatívum, antidepresant, antispasmodikum, antihistamikum, antivirotikum

• Medovka lekárska má priaznivé účinky na centrálny nervový systém: upokojuje, zmenšuje úzkosť, zlepšuje náladu, zbystruje zmysly a pamäť.

• Medovka má tiež pozitívny vplyv na prevenciu a liečbu alzheimerovej choroby vďaka jej schopnosti redukovať acetylcholínestrerázu a vďaka jej antioxidačným schopnostiam.

• Pozitívne vplýva na tráviacu sústavu a pomáha pri podráždenom žalúdku, čreve, nadúvaní a kolike.

• Pomáha pri liečbe určitých vírusových a bakteriálnych ochorení ( herpes simplex (opar), mumps )

Ľudové liečiteľstvo

V ľudovom liečiteľstve sa medovka lekárska používa aj na iné účely, ktoré zatiaľ nie sú preukázané štúdiami:

Repelent proti hmyzu (pri vonkajšom použití formou oleja)

Na utlmenie bolesti

Pri astme, bronchitíde

Pomáha pri inkontinencii a zmierňuje menštruačné kŕče a bolesti

Zmierňuje bolesť hlavy a zubov

Ako užívať medovku lekársku

medovka lekárskaTak ako je to aj pri iných bylinkách podobných mäte, aj pri medovke sa získava extrakt najmä z listov rastliny. Pre jednoduchosť sa môžu zberať a spracovávať celé stonky aj s listami. Medovku môžeme zberať počas celej sezóny, no najlepšiu chuť má táto liečivá rastlina ešte pred kvitnutím.

Vonkajšie použitie extraktu medovky formou tinktúry alebo oleja slúži na liečbu oparov, zatiaľ čo čaj z rastliny medovka lekárska sa užíva vnútorne na upokojenie nervového systému, zbystrenie zmyslov a pamäte, pri alzheimerovej chorobe a na tráviace ťažkosti. Ďalšími formami užívania medovky sú odvary a kúpele využívané aj na aromaterapiu, medovkové sirupy, mydlá a iné produkty s extraktom tejto liečivej rastliny.

Medovkový čaj

Čaj z rastliny medovka lekárska sa pripravuje veľmi jednoducho. Do šálky vložíme 4 g sušených listov medovky, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút lúhovať a medovkový čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé listy medovky. Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu (25 sekúnd) a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať medovkový čaj z jednej dávky po celý deň a čaj bude mať vďaka kratšiemu lúhovaniu sviežu a plnú chuť. Čaj môžeme piť 5 až 10 krát denne.

Medovková tinktúra

Medovkovú tinktúru pripravíme tak, že rozdrobíme 40 g sušených alebo 200 g čerstvých listov, dáme ich do fľaše a nalejeme na ne 0,4 litra 70 % alkoholu. Fľašu uzatvoríme a obsah necháme dva týždne lúhovať, pričom ju denne pretrepávame. Potom obsah precedíme cez gázu a získaná tinktúra sa podľa potreby ešte môže zriediť zmiešaním so 135 ml destilovanej vody a 55 ml 70 % alkoholu. V tejto forme môžeme používať medovku lekársku na opary a kožné lézie.

Medovkový olej

Olej s extraktom medovky si pripravíme rozdrobením a vložením listov medovky lekárskej do tmavej sklenenej fľaše, ktoré zalejeme rastlinným olejom. Čim viac rastlín do fľaše zmestíme, tým lepšie, no musia byť úplne zaliate olejom. Môžeme použiť akýkoľvek panenský olej lisovaný za studena, pričom ideálne sú oleje bez výraznej arómy ako je napríklad ricínový olej. Fľašu následne zazádkujeme a umiestnime do chladnej, tmavej miestnosti, kde sa bude medovka minimálne mesiac lúhovať. Po vylúhovaní olej precedíme cez gázu a môžeme ho začať používať.

Medovka lekárska a jej možné nežiaduce účinky

Pri užívaní medovky lekárskej neboli v krátkodobých štúdiách zaznamenané žiadne väčšie nežiaduce účinky. Medovka lekárska sa preto považuje za bezpečnú liečivú rastlinu aj vo vyšších dávkach. Keďže však ešte nepoznáme vplyv medovky na tehotné a dojčiace matky, neodporúča sa užívanie tejto liečivej rastliny v týchto prípadoch. Pre deti je medovka bezpečná, no mala by sa užívať s mierou. Medovka lekárska tiež môže do určitej miery znižovať hladinu cukru v krvi, načo by si mali dávať pri užívaní medovky pozor diabetici, aby sa vyhli hypoglykémii.

Medovka lekárska môže interagovať s liečivami utlmujúcimi centrálnu nervovú sústavu (sedatívami), takže akékoľvek užívanie s týmto typom liekov by malo byť konzultované s lekárom.

Ďalšie využitia medovky lekárskej

Medovka lekárska je prekvapivo univerzálna bylinka, ktorá sa môže využiť na dochutenie rôznych jedál a nápojov.

Jej sladkastá citrónová chuť ju predurčuje na ozdobu a dochutenie dezertov, chladených nápojov, zmrzliny či ovocia, no môže sa pridávať aj do šalátov, polievok, džemov, omáčok a marinád.

Chuť medovky skvelo dopĺňa rôzne druhy ovocia ako ananás, jablko, hruška, jahody, cukrový melón a iné

Veľmi obľúbeným je použitie medovky do čaju. Môže sa kombinovať napríklad s čiernym čajom a čerstvé listy medovky sú ideálnym doplnkom do ľadových čajov alebo do bazového sirupu.

Medovkový olej a extrakty z medovky lekárskej sa využívajú aj priemyselne na ochucovanie alkoholických a nealkoholických nápojov, cukríkov a iných sladkostí

Medovka a jej pestovanie

medovka účinkyPestovanie medovky nie je vôbec náročné a zvládne to každý. Medovku môžeme vysádzať počas jari a leta, keď už pominula hrozba mrazov. Sadenicu získame najjednoduchšie rozdelením väčšej rastliny medovky lekárskej na viacero častí (spolu s koreňmi), prípadne kúpou sadenice v záhradníctve.

Medovke vyhovuje slnečné stanovište s občasným zatienením počas dňa a bohatá, neutrálna, priepustná pôda. Po výsadbe potrebujú sadenice častejšiu zálievku, no po zakorenení a rozrastení je medovka v podstate bezúdržbová. I keď neprežije silnejšie mrazy, na jar sa znova objaví vďaka neporušenej koreňovej sústave (ak ju na zimu prikryjeme ihličím) alebo vďaka silnej schopnosti medovky vysemeňovať sa. Skôr ako s udržiavaním medovky pri živote budete mať problém udržiavať ju v kompaktných rozmeroch na svojom stanovisku, keďže sa rada rozširuje. Môžete na to využiť mulč, prípadne môžete medovku pravidelne zostrihávať aby nemala možnosť produkovať príliš veľké množstvo semien.

Medovke prospieva pravidelný strih, ktorý nabudí nový rast mladých listov, takže ju môžete neprestajne čerstvú využívať na prípravu čajov počas celej sezóny a na iné využitie v kuchyni. Rýchlosť rastu a intenzitu arómy listov medovky môžete podporiť pridaním kompostu alebo organického hnojiva.

Zdroje: www.sciencedirect.com, www.herbal-supplement-resource.com



Podobné témy

liečivé bylinky

Liečivé rastliny a ich účinky

Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po tisícročia. Aj dnes sú liečivé bylinky vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb, pretože na rozdiel od syntetických liečiv…

trezalka bylinka

Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Trezalka, čarovník, svätojánska bylina – to všetko sú ľudové názvy pre ľubovník bodkovaný. Na svete existuje viac ako 400 variet ľubovníka a je rozšírený takmer po celej planéte. Od nepamäti ho ľudia používali ako liek,…

bazová limonáda

Recept na domáci bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s…

repik

Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe,…

štúdijné odbory stredných škôl zamerané na prírodu

Zoznam stredných škôl zameraných na prírodu

Aktualizované: 20.11.2023 Veterinárstvo, lesníctvo, záhradníctvo, včelárstvo, rybárstvo, vinohradníctvo, poľnohospodárstvo, agropodnikanie a životné prostredie majú jedno spoločné – blízky vzťah k prírode. Tu je…

alchemilka účinky

Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré…