Recept na domáci bazový sirup

Ako si jednoducho pripraviť esenciu leta – bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s výnimočnou chuťou a vôňou a bazový sirup je jej extraktom, ktorý vie v akomkoľvek ročnom období pripomenúť ako chutí začiatok leta.

Na prípravu bazového sirupu použite plne otvorené kvety, ktoré sú svieže a nehnednú. Takto bude mať bazový sirup tú najlepšiu chuť a vôňu. Baza kvitne začiatkom leta väčšinou na okrajoch lesov a ciest a jej drobné biele kvietky sformované do veľkých súkvetí vám udrú do očí už z veľkej diaľky, takže ich nie je náročné nájsť. Oberanie bazy je takisto veľmi jednoduché, keďže veľké súkvetia sa dajú ľahko odtrhnúť i rukou a zostanú pritom neporušené. Zberajte ich do košíka alebo do papierovej tašky a vyhýbajte sa plastovým vreckám a taškám aby sa baza nesparila. Nazberanú bazu spracujte čo najrýchlejšie a ak to nie je možné, uložte ju pred spracovaním do chladničky.

Recept na bazový sirup - ingrediencie:

• 1 l vody

• 20 súkvetí bazy (čím viac, tým lepšie)

• 0,65 kg cukru alebo zodpovedajúce množstvo medu

• 20 g kyseliny citrónovej alebo 2 dcl citrónovej šťavy

• 1 organicky pestovaný citrón (bez postrekov na šupke)/limetka

Recept na bazový sirup - postup

Krok 1. Z bazových kvetov odstráňte všetok hmyz, nečistoty a tmavé časti. Kvety však neumývajte, pretože by stratili na intenzite. Z kvetov následne odstráňte stonky.

Krok 2. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, kyselinu citrónovú a za stáleho miešania prehrejte na teplotu cca 60 °C (nie je ju potrebné prevariť) až pokým sa cukor nerozpustí. Následne odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

bazovy sirupKrok 3. Do nádoby pridajte kvety bazy, plátky citrónu a následne ich zalejte už vychladnutým sirupom. Všetky kvety by mali byť ponorené v sirupe (môžeme ich zaťažiť tanierom). Nádobu prikryjeme pokrievkou a necháme macerovať (lúhovať) v chladničke alebo v chladnej miestnosti 2 až 4 dni (raz denne premiešajme). Čím dlhšie ich necháme macerovať, tým bude chuť intenzívnejšia, no nemalo by to byť viac ako 4 dni, pretože kvety by začali fermentovať.

Krok 4. Po macerovaní preceďte sirup cez sitko s jemným plátnom na cedenie do čistej fľaše, fľašu vzduchotesne uzavrite a sirup je hotový. Sirup uchovávajte v chlade a po otvorení uskladnite v chladničke.

Krok 5. Vychutnávajte!

Varianty

• Ak chcete sirup uskladniť na dlhšie obdobie (viac ako 3 mesiace), je potrebné sirup zavariť do zaváraninových pohárov. Postupujeme tak ako pri klasických zaváraninách. Prevarením sa však zo sirupu stráca vitamín C

• Namiesto kyseliny citrónovej môžete použiť citrónovú šťavu, no sirup bude mať podstatne kratšiu dobu spotreby i keď ho budete skladovať v chladničke.

• Do zmesi na macerovanie bazového sirupu môžete pridať listy mäty alebo medovky, ktoré dodajú sirupu sviežosť.

Servírovanie Bazového sirupu

recept na bazovy sirupBazový sirup môžete miešať s vodou/minerálkou, pridáme ľad, plátky citrónu a ak chcete, tak aj listy mäty alebo medovky na dodanie sviežosti. Bazový sirup môžete pridať I do bieleho vína so sódou a s plátkom citrónu, čím vznikne fantastický nápoj na dlhé letné večery. Bazovým sirupom si môžete poliať vafle, palacinky alebo maliny a iné drobné ovocie. Bazový sirup môžeme použiť aj ako sladidlo do koktailov, domácej zmrzliny a jogurtov.

Bazový sirup a jeho účinky

sirup z bazyOkrem toho že je bazový sirup chutný a voňavý, má i pozitívne účinky na naše zdravie:

• Je to účinný liek na chrípku, nachladnutie a zápaly dýchacích ciest

• Znižuje cholesterol

• Podporuje funkciu obličiek

• Podporuje imunitný systém

• Obsahuje vela vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok

Viac o baze čiernej a jej účinkoch na zdravie nájdete v článku: Baza čierna a jej účinky

 

Zdroje: huffingtonpost.com, lilvienna.com, thespruceeats.com

Katka Ondeková
Autor:
Katka Ondeková

Viac článkov od Katka Ondeková

Podobné témy


Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Trezalka, čarovník, svätojánska bylina – to všetko sú ľudové názvy pre ľubovník bodkovaný. Na svete existuje viac ako 400 variet ľubovníka a je rozšírený takmer po celej planéte. Od nepamäti ho ľudia používali ako liek,…


Recept na domáci bazový sirup

Recept na domáci bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s…


Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe,…


Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré…


Žihľava dvojdomá - účinky a použitie

Žihľava dvojdomá - účinky a použitie

Odborný názov: Urtica dioica                  Zaradenie: parí do čeľade pŕhľavovité Iné názvy: pŕhľava dvojdomá, žihľava Žihľava dvojdomá je jedna z najvšestran­nejších a najúčinnejších liečivých byliniek, ktorá je…


Medovka lekárska - účinky a použitie

Medovka lekárska - účinky a použitie

Odborný názov: Melissa officinalis                                              ­Zaradenie: parí do čeľade hluchavkovité Iné názvy: melisa, meduň, citrónová zelina, včelník  Medovka lekárska je trvalka pochádzajúca zo…

Sledujte nás