Sušenie byliniek

V tomto článku sa dozviete ako správe sušiť bylinky aby si zanechali všetky vzácne látky. Zistíte aj to, kde je najlepšie miesto na sušenie a aj to, ako správne sušiť bylinky v sušičke.

Dlhšie bylinky zviažte do zväzkov a zaveste stonkami  hore do tieňa. Malé časti byliniek, ako sú kvety či listy, rozprestrite na väčšie plochy. Dajte ich na tácku, alebo plech,  ktorý prestriete čistou utierku alebo čistým bielym papierom. Liečivé rastliny potrebujú na usušenie 4 až 8 dní. Všetko záleží od vzdušnej vlhkosti a teploty. Pokiaľ sušíte korene, vždy ich poriadne zbavte zeminy. Umyte ich pod tečúcou vodou a osušte utierkou. Miesta napadnuté červami a hnilobou odrežte a korene hneď ďalej spracujte.

Bylinky je možné sušiť aj v rúre na pečenie alebo v sušičke. Je to podstatne rýchlejšie ako na vzduchu, preto by ste ich nemali nechať bez dozoru. Môže sa stať, že z byliniek zostane len kôpka prachu. Teplota v rúre by mala byť pri sušičke asi 30 °C. Dosiahnete  to tak, že nastavíte teplotu na 50 °C a dvierka necháte pootvorené.

Pri sušení musia mať bylinky len málo tepla a vlhka, inak sa z nich vytratia všetky obsahové látky. Na sušenie sú vhodné tienisté, vetrané miesta. Napríklad v záhradnom domčeku, na povale, alebo v šope. Menej vhodná je kuchyňa, pretože je tam dosť vlhko a všade sa usadzuje mastnota. Bylinky, ktoré sú po usušení tmavé alebo plné škvŕn, sú bezcenné, zlé.

Zuzana Gadušová
Autor:
Zuzana Gadušová

Viac článkov od Zuzana Gadušová

Najčítanejšie články

Sledujte nás