Tradičný recept na zavárané kyslé uhorky

Ako si pripraviť domáce zavárané uhorky

Aj vy máte tento rok bohatú úrodu uhoriek a neviete čo s nimi? Existuje mnoho spôsobov ako uhorky zužitkovať, no medzi tie najlepšie patrí príprava zaváraných uhoriek. Kyslé uhorky patria medzi obľúbenú sladkokyslú prílohu, ktorá dokáže svojou nenahraditeľnou, aromatickou chuťou osviežiť takmer každé jedlo. Chuť uhoriek si v ich zaváranej forme tak môžete dopriať po celú sezónu.

Existuje mnoho spôsobov a variácií ako si pripraviť chrumkavé zavárané uhorky v domácich podmienkach. Tento recept na kyslé uhorky má tradičný charakter a obsahuje len základné suroviny, ktorých výsledkom je vyvážená sladkokyslá chuť chrumkavých uhoriek s klasickou arómou kôpru. Ingrediencie v tomto recepte sú jednoduché, cenovo dostupné a to najmä ak si pestujete vlastné uhorky, kôpor a koreňovú zeleninu  v záhrade.

Na zavárané uhorky budeme potrebovať:

ako pripraviť zavárané uhorky• Uhorky (nakladačky na naplnenie 7 kusov zaváraninových fliaš)

• Čerstvý kôpor (vňať)

• Zelenina (mrkva, cibuľa)

Ďalšie možné suroviny: chren, cesnak, čili, zázvor, zeler (podľa chuti)

• Suroviny na nálev (objem na 7 zaváraninových fliaš (s objemom 7 dcl)):

Voda: 1,75 l

Cukor:  100 g

Ocot (8%): 0,5 l

Konzervačná prísada: (napr.Zeko, Deko, Marco polo a iné): 100 g – obsahuje soľ (90 - 95%), a zmes korenia ( čierne korenie, koriander, horčica, bobkový list, klinčeky, korenie nové, čili - spolu 5%). Niektoré zmesi obsahujú aj konzervant (napr. Deko obsahuje kyselinu benzoovú) na predĺženie trvanlivosti zaváraných uhoriek, ktoré potom vydržia aj niekoľko rokov.

Recept na zavárané uhorky - Postup:

Krok 1: Riadne umyjeme a necháme vysušiť fľaše na zaváranie (ideálne v umývačke riadu). Uhorky, kôpor a zeleninu umyjeme. Zeleninu a kôpor nakrájame na kúsky.

zavárané uhorky receptKrok 2: Zeleninu, kôpor a uhorky naukladáme do pripravených zaváraninových fliaš. Snažíme sa o to aby sa čo najviac uhoriek zmestilo do každej fľaše a preto je lepšie najskôr ukladať väčšie uhorky a vypĺňať medzery menšími.

Krok 3: Pripravíme si sladkokyslý nálev zmiešaním všetkých surovín určených na nálev a povarením 5 minút. Po vychladnutí zalejeme nálevom uhorky vo fľaši, pričom necháme voľný priestor cca. 1 cm od vrchného otvoru fľaše a zároveň by mali byť uhorky ponorené v náleve.

recept na zavarane uhorky chrumkaveKrok 4: Fľaše uzavrieme (primerane utiahneme) viečkom, uložíme do hrnca s vodou na dne (3 - 5 cm vody). Na hrniec položíme pokrievku, vodu privedieme do varu a varíme 5 min.

Krok 5: Následne zaváraninové fľaše vyberieme a necháme chladnúť pri izbovej teplote 12 až 24h (môžeme ich zabaliť do utierky alebo deky pre spomalenie chladnutia a zvýšenia pravdepodobnosti prichytenia viečok). Niekedy môžete počuť aj puknutie pri prichytení viečka na fľašu.

Krok 6: Po vychladnutí odskúšajte či sa viečka prichytili na fľaše tým, že prstom stlačíte viečko na fľaši, ktoré by sa po riadnom prichytení nemalo ani pohnúť. Ak ho dokážete viditeľne stlačiť, neprichytilo sa správne. V takom prípade uskladnite zavárané uhorky v chladničke a spotrebujte do pár mesiacov.  

Tipy na chrumkavé zavárané uhorky

Čím menšie a čerstvejšie nakladačky budete zavárať tým chrumkavejšie a sviežejšie budú aj ako kyslé uhorky

Nenechajte uhorky vo vodnom kúpely príliš dlho aby nezmäkli. 5 minút vodného kúpeľa na zaváranie stačí

Pri umývaní zaváraninových fliaš je skvelým pomocníkom umývačka riadu, ktorá fľaše a viečka umyje a sterilizuje a zníži tak pravdepodobnosť pokazenia zaváraných uhoriek.

Zavárané kyslé uhorky môžete konzumovať okamžite, no tú správnu chuť a arómu získajú až po pár mesiacoch.

Konce uhoriek (zostatky po stonke) pri čistení odstráňte, pretože obsahujú enzýmy spôsobujúce mäknutie plodov

Správne zavarené kyslé uhorky vydržia aj viac ako rok

Na záver:

Ak pripravujete zavárané uhorky prvý krát, bude Vám to trvať trochu dlhšie, no s každým ďalším opakovaním Vám to pôjde viac od ruky. Dúfame že Vám budú zavárané uhorky podľa nášho receptu chutiť. Dobrú chuť.

 

Užitočné informácie:

1. Ako na pestovanie uhoriek: Produktívne pestovanie uhoriek od sadenia až po zber

2. Ako si pripraviť sušené paradajky:  Recept na sušené paradajky

 

Katka Ondeková
Autor:
Katka Ondeková

Viac článkov od Katka Ondeková

Podobné témy


Partnerské pestovanie zeleniny alebo čo s čím sadiť

Partnerské pestovanie zeleniny alebo čo s čím sadiť

Čo je to Partnerské pestovanie zeleniny? Partnerské alebo spoločné pestovanie rastlín je spôsob vysádzania dvoch alebo viacerých rastlín v tesnej blízkosti tak aby z toho navzájom benefitovali. Zo skúseností vieme, že…


Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…


Množenie rastlín odrezkami

Množenie rastlín odrezkami

Rozmnožovanie rastlín pomocou odrezkov je rýchly a jednoduchý spôsob ako zadarmo získať viac rastlín. Týmto spôsobom môžete značne znížiť vaše náklady vynaložené na záhradu. Jediná rastlina vám vie dať mnoho odrezkov…


Ako naučiť šteniatko pýtať sa von na potrebu

Ako naučiť šteniatko pýtať sa von na potrebu

Otázku ako naučiť šteniatko cikať vonku si kladie každý začínajúci chovateľ, no proces tohto tréningu nemusí byť stresujúci pre vás ani pre vášho zverenca. Pri šteniatku nám hrá pri tomto výcviku do karát matka príroda…


Letný rez ovocných stromov jednoducho v troch krokoch

Letný rez ovocných stromov jednoducho v troch krokoch

Kľúčom k dosiahnutiu pekných a bohato rodiacich ovocných stromov je ich pravidelný rez. I keď väčšina záhradkárov strihá ovocné stromy len skoro na jar – predjarným rezom, predvídaví záhradníci vedia, že ak to spravia v…


Ako naložiť kyslú kapustu

Ako naložiť kyslú kapustu

Kyslú kapustu je možné zakúpiť v každých potravinách, tá kupovaná však často neobsahuje to, čo by pravá poctivá kyslá kapusta mala obsahovať. Reč je najmä o mikroflóre kvasenej kapusty vďaka čomu je taká zdravá. Preto…

Sledujte nás